Obiteljski liječnici zatečeni retorikom HUBOL-a

Dr. Leonardo Bressan: Primarci rintaju, a kolege iz bolnica grabe funkcije

Barbara Čalušić

Dr. Leonardo Bressan / Foto arhiv NL

Dr. Leonardo Bressan / Foto arhiv NL

Nikada niti jedan doktor iz primarne nije dobio mogućnost vođenja HLK- a, niti biti na čelu nadležnog ministarstva ili HZZO-a, ističe dr. Bressan



RIJEKA » Liječnici primarne zdravstvene zaštite izražavaju duboko razočaranje retorikom Hrvatske udruge bolničkih liječnika, no nadasve zabrinutost stavovima i smjerom kojim ide ova udruga bolničkih profesionalaca. Tako tvrdi predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine PGŽ-a dr. Leonardo Bressan, ističući da su liječnici primarne zdravstvene zaštite ostali zatečeni izrečenim na predizbornom okupljanju HUBOL-a u KBC-u Rijeka.


  – To okupljanje održano je pred tek nešto malo više liječnika od broja prstiju obiju šake, što dokazuju ozbiljnost i prhvaćenost takve ad hoc organizirane skupine. Obiteljski, ali i svi drugi liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na kojoj počiva čitav zdravstveni sustav, izražavaju duboko razočarenje retorikom ove udruge. Mladi i nadobudni kolega Goluža očito ne zna ili ne želi znati tko uistinu vodi Hrvatsku liječničku komoru zadnjih desetljeća, reagira Bressan, podsjećajući da su unatrag 25 godina na čelu HLK uvijek bili bolnički doktori koji su zauzimali 90 posto funkcija unutar Komore. Nikada, kaže, niti jedan doktor iz primarne nije dobio mogućnost vođenja HLK što je, ironično nastavlja Bressan, zasigurno jedan od razloga nezadovljstva vodstva HUBOL-a.


  – Također niti jedan doktor iz primarne nije bio na čelu nadležnog ministarstva, na čelu HZZO-a redali su se bolnički doktori, a dugogodišnje nezadovoljstvo radom ovih institucija vidimo i sami, kaže Bressan, koji teškom uvredom smatra izjavu da su umirovljeni liječnici simbiozirani s KoHOM-om te da je to rezultiralo štrajkom u bolnicama. Primarci se nikad neće odreći umirovljenih kolega bilo da se radi o bolničkim ili izvanbolničkim liječnicima jer se radi o njihovim kolegama i učiteljima na koje su izuzetno ponosni. Liječnici primarne zaštite nemaju vremena kao njihovi bolnički kolege medijski se reklamirati jer moraju osigurati zdravstvenu zaštitu cjelokupnom stanovništvu i svim turistima te ispunjavati sve veća očekivanja uz izvršenje tri europski priznata dnevna standarda, popraćeno s 30 posto manje bolovanja u odnosu na bolničke kolege.




  – Imamo najvišu stopu smrtnosti na radnom mjestu, što dokazuje nepoznavanje društva u kojem kolega Goluža živi i djeluje, zaključuje Bressan.