Banski dvori pokušavaju omekšati javnost kod privatizacije HAC-ONC-a

Doznajemo: Vlada braniteljima daruje sedam posto dionica HAC-a

Jagoda Marić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Ako bi kroz privatizaciju HAC-ONC-a  braniteljski fond dobio dionice te tvrtke, bila bi to treća »tranša« dionica koje dobivaju kroz privatizaciju. Uspjeh javne ponude ovisi o interesu hrvatskih građana



ZAGREB  Hrvatski branitelji vjerojatno će dobiti dionice HAC-ONC-a ako ta državna tvrtka bude privatizirana prije parlamentarnih izbora. U Vladi, kako nam je potvrđeno iz više izvora, razmišljaju da toj kategoriji stanovništva dodjele određeni postotak dionica u sklopu javne ponude za dionice HAC-ONC-a,  što je Vladin alternativni plan nakon odustajanja od monetizacije. Iako naši sugovornici iz Banskih dvora ističu da odluka još nije donijeta, kako doznajemo branitelji bi trebali dobiti sedam posto dionica, koliko je braniteljski fond dobio u privatizaciji Ine i HT-a.  


Na ovaj bi način Vlada pokušala i ublažiti otpor javnosti i prema tom takozvanom planu B monetizacije autocesta, koji će u državnu blagajnu sigurno donijeti manje novaca nego što je to bilo u startu zamišljeno, pogotovo ako određeni postotak dionica Vlada dodijeli braniteljima bez naknade.  


Zato se u Banskim dvorima kalkulira i s time da se u prodaju, a kupci bi bili, nadaju se u Vladi, mirovinski fondovi, pusti i više od 50 posto udjela u HAC-ONC-u. To znači da bi država pala ispod 50 posto udjela u HAC-ONC-u, odnosno da bi ostala na oko 40 posto. Sve te detalje Vlada bi trebala propisati  posebnim zakonom o privatizaciji te tvrtke koji bi uskoro trebao i u javnu raspravu.  


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…