Okrugli stol HNS-a

Dota: Postojeći Zakon o istospolnim zajednicama je zastario i neprimjenjiv

Hina

Treba nam nova regulacija životnih partnerstava istospolnih parova koja bi nam dala sva prava koja danas uživaju izvanbračni partneri. Predizborna Kukuriku koalicija je to obećala, sad očekujemo da obećanje ispuni, rekao je



ZAGREB – Politička akademija HNS-a organizirala je danas okrugli stol na temu »LGBT prava« na kojemu su se sudionici založili za zaštitu od bilo kakvog oblika diskriminacije i donošenje zakonskog rješenja kojim bi se LGBT osobama omogućilo ostvarivanje njihovih temeljnih prava.


Saborski zastupnik HNS-a Igor Kolman ustvrdio je kako »prava ne treba rješavati tako da se donosi zakon o istospolnim zajednicama ili zakon o registriranom partnerstvu nego treba raditi tako da se kroz promjenu Obiteljskog zakona omogući da i parovi istoga spola imaju jednaka prava kao i parovi različitoga spola«.


Politički analitičar Davor Gjenero rekao je da se za sve ranjive skupine mora osigurati maksimalna zaštita od bilo kakvog oblika diskriminacije.




»Mora se osigurati da zakon bude takav da svim društvenim dionicima omogući ostvarivanje njihovih temeljnih prava. Samo onaj zakon koji je posljedica društvenoga konsenzusa i koji je utemeljen na razumu je zakon koji zaslužuje da ga građani poštuju i da se ostvari«, rekao je.


Franko Dota iz Zagreb Pridea ustvrdio je da je »postojeći Zakon o istospolnim zajednicama ne samo zastario nego i neprimjenjiv«. Treba nam nova regulacija životnih partnerstava istospolnih parova koja bi nam dala sva prava koja danas uživaju izvanbračni partneri. Predizborna Kukuriku koalicija je to obećala, sad očekujemo da obećanje ispuni, rekao je.


Marko Jurčić iz Zagreb Pridea smatra da je subotnji »Zagreb Pride« pokrenuo javnu raspravu o tome da je potreban novi zakon, posebni zakon koji će uređivati životne zajednice u kojima žive LGBT osobe.


Istaknuo je kako je »Zagreb Pride« izradio prijedlog kojem je radni naziv »Zakon o životnom partnerstvu«, a tim bi se zakonom, kako je rekao, između ostaloga rješavala prava na obiteljsku mirovinu, podjelu zajednički stečene imovine, na nasljeđivanje, na uzdržavanje partnera, sva socijalna prava.


Zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Goran Selanec rekao je da su trenutna zakonska rješenja nedostatna i moraju se promijeniti, a što je pokazala i praksa Europskog suda za ljudska prava.