Već je odlučila

Donedavna predsjednica dobila ponudu za posao: U svom timu želi je Brookings institut iz Washingtona

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Macek PIXSELL

Foto Patrik Macek PIXSELL

Bila je to vrlo konkretna ponuda s definiranim godišnjim primanjima, ali Kolindi Grabar-Kitarović, kako doznajemo, nije bila dovoljno privlačna



ZAGREB – Kolinda Grabar-Kitarović uskoro će otputovati SAD, kako bi posjetila kćer koja studira na Harvardu, a možda će tom prilikom obaviti i određene razgovore vezane za svoju buduću karijeru.


Nakon što joj je završio mandat predsjednice Republike, ona je aktivirala opciju na osnovu koje pola godine ima pravo na plaću u visini 24 tisuće kuna te zatim još šest mjeseci 50 posto tog iznosa. Ali, za pretpostaviti je da neće do kraja koristiti ovu mogućnost. Kako je Kolinda Grabar-Kitarović sam nedavno izjavila, dosad je već dobila puno poslovnih ponuda.


Darovani kišobran


Među njima je, doznajemo, i ona američkog Brookings instituta, koju bivša predsjednica nije prihvatila. Bila je to vrlo konkretna ponuda s definiranim godišnjim primanjima, ali Kolindi Grabar-Kitarović. kako doznajemo, nije bila dovoljno privlačna.




Brookings institut, sa sjedištem u Washingtonu, jedan je od najuglednijih liberalnih think tankova i postoji već više od 100 godina. Bave se, kako se navodi na njihovoj interetskoj stranici, dubinskim istraživanjima koja vode novim idejama za rješavanje problema s kojima se društvo suočava na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini.


Institut okuplja preko 300 stručnjaka iz cijelog svijeta. Predsjednik Brookingsa je od 2017. umirovljeni američki general John Allen, kojeg je Kolinda Grabar-Kitarović kao predsjednica primila sredinom 2015. u ulozi posebnog izaslanika predsjednika SAD-a za globalnu koaliciju u borbi protiv Islamske države, a u rujnu 2018. on ju je ugostio u svom institutu.


Tema javnog razgovora njih dvoje bila je tada »Hrvatski doprinos transatlantskim vezama i solidarnosti: Djelovanje iznad svoje kategorije«. Kako je nedugo prije toga hrvatska nogometna reprezentacija igrala u finalu Svjetskog prvenstva, Allen je jako hvalio ponašanje predsjednice Republike na tom natjecanju.


Izrazio je nadu u uspostavu suradnje instituta i Hrvatske, a Kolindi Grabar-Kitarović je i darovao – kišobran. Allenu, naime, nije promaklo da je ona pokisla tijekom finalne utakmice s Francuskom, pa joj je darovao kišobran s logom Brookings instituta, kako joj se to ubuduće ne bi događalo.


»Želimo da vam Brookings bude iznad glave i brine o vama«, rekao je Allen predsjednici Hrvatske, predajući joj kišobran.


Dvije ozbiljne ponude


Nije isključeno da će Grabar-Kitarović u budućnosti surađivati s Brookingsom, ali, prema neslužbenim informacijama, trenutačno nije zainteresirana za posao kod njih. Uostalom, bivša predsjednica zatražila je od Vlade Andreja Plenkovića da joj pronađe prostorije u kojima će biti njezin Ured, određena je u tu svrhu državna rezidencija u Visokoj ulici, pa bi sada bilo neprimjereno da Kolinda Grabar-Kitarović preseli u inozemstvo.


Premda zakon ne precizira da bivši predsjednik mora boraviti u Hrvatskoj kako bi pet godina imao na raspolaganju Ured, dva službenika, vozača i službeni automobil. Vjerojatnije je da će Kolinda Grabar-Kitarović povremeno odlaziti van kako bi držala predavanja.


Kako doznajemo od ljudi koji su joj bili suradnici na Pantovčaku, ona ima »dvije ozbiljne ponude za predavanja na stranim sveučilištima o temama iz međunarodnih odnosa i to u trajanju i do jednog semestra«.