Nezavisni zastupnik o političkoj situaciji

Don Ivan Grubišić: Milanovićeva vlada je kao religijska sekta – vjeruje i nada se

Tihana Tomičić

Imamo sve gore uvjete preživljavanja, a Vlada poziva na strpljenje i budi neku nadu da će ipak jednom biti bolje, kao da se lijeva koalicija pretvorila u religijsku sektu koja gradi bolje sutra na vjeri i nadi, a ne na rješavanju sasvim gorućih problema



Nezavisni saborski zastupnik i čelnik udruge Savez za građansku i etičku Hrvatsku, svećenik don Ivan Grubišić probija sve barijere: istovremeno je u smislu zaštite socijalno ugroženih lijevih opredjeljenja, a živi kršćanski život u Crkvi; istodobno je žestoki kritičar desnih i retrogradnih snaga u društvu, ali jednako tako i vrlo objektivno i kritički analizira rad aktualne lijeve Vlade; istovremeno je saborski zastupnik u Zagrebu, a »poželjna udavača« u Splitu, gdje živi i gdje ga SDP poziva na suradnju za lokalne izbore 2013. godine, i u Gradu i Županiji. 


Iz jednostavnog razloga – don Ivan Grubišić u istraživanjima popularnosti političara u javnosti redovito osvaja i do 20 posto podrške. Tko ne bi poželio podršku tako moćnog igrača?


Kritičar ste svih negativnih pojava u društvu. Kako vidite sadašnje stanje u Hrvatskoj? – Nažalost, u Hrvatskoj se nastavlja negativna praksa i produbljuje kriza na svim područjima života i djelovanja, bez obzira na novi saziv Sabora. Teško je nakon veoma negativnog nasljeđa  učiniti značajnije pomake prema izlasku iz krize.




Na koji način izaći iz krize? Rezovi, štednja?–  Štednja? Vlada preporuča štednju za sve i na svim područjima. Mislim da država u kojoj su politički privilegiji nedodirljivi i nepravedni ne može lako izaći iz krize. U kriznim vremenima nema političkih privilegija. Sama štednja pokazuje negativne trendove, to nije dobro. 


 Kako ocjenjujete poteze i rad Vlade Zorana Milanovića?–  Smatram, da Vlada misli, dapače da je uvjerena, da dobro rješava  probleme građana, a statistika – bilo koja – upućuje na sve gore uvjete preživljavanja, sve poskupljuje, gube se radna mjesta. Poziva se na strpljenje i budi neka nada da će ipak jednog dana biti bolje, kao da se je lijeva koalicija pretvorila u jednu religijsku sektu koja gradi bolje sutra na vjeri i nadi,  a ne na rješavanju sasvim gorućih problema.


Kreditni rejting Hrvatske ipak je spašen, očito međunarodna zajednica ima povjerenja u ovu Vladu, i više nego domaća javnost? – No, svemu jednom dođe kraj pa će i strpljenju međunarodne zajednice  u iščekivanju pozitivnih pomaka ili naših lutanja doći kraj. Mislim da dugo nećemo morati čekati. Naravno da takvo nešto ne prizivam.


Je li prema vašem mišljenju Milanovićeva Vlada kao vlada lijevog centra ispunila očekivanja i obećanja?–  Mislim da nije, još se uvijek traže, improviziraju, a mi sve više tonemo. Bojim se da nemaju viziju za rješavanje mnogobrojnih problema. Razumijem da je problema previše i da nije lako, ali osam mjeseci je prošlo, a sve završava na obećanjima.


Cijeli razgovor s don Ivanom Grubišićem pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista, u subotu, 8. rujna 2012.