Porezne izmjene u jeku predsjedničke kampanje

Dobra vijest za radnike i umirovljenike: Prva “deblja” bušta stiže u prosincu

Gabrijela Galić

Neoporezivi dio dohotka povećava se sa  2.200 kuna na 2.600 kuna što će utjecati na plaće većine zaposlenih u zemlji. Vlada je udovoljila i zahtjevima umirovljenika – neoporezivi dio mirovine sa sadašnjih 3.400 porast će na 3.800 kuna



ZAGREB  Već od prosinca ove godine većina zaposlenih u zemlji trebala bi primiti nešto više neto plaće. Kako doznajemo izmjene poreza na dohotak, koje će značiti nešto niže opterećenje na plaće, počet će se primjenjivati od prosinca. Ranije se najavljivalo kako bi ta promjena mogla stupiti ili s listopadom, što otpada ili s prvim danom iduće godine. Kako sada stvari stoje, odluka je pala da dobra vijest za većinu građana stiže u jeku predsjedničke kampanje, blagdanskom prosincu kada građani najviše i troše.


Tako će većini građana plaća za studeni, isplaćena u prosincu, biti viša. Naime, kako je odavno najavljeno, neoporezivi dio dohotka povećava se sa sadašnjih 2.200 kuna na 2.600 kuna što će utjecati na plaće većine zaposlenih u zemlji.


Minimalac neoporeziv


Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj je zaposleno nešto više od 1,37  milijuna osoba. Izračuni Vlade kazuju kako će povećanje neoporezive osnovice za 400 kuna utjecat na povećanje plaća za oko 1,2 milijuna radnika u zemlji, dok će podizanje granice za naplatu stope od 40 posto povećati plaće oko 150 tisuća građana.




Vlada je, doznajemo, udovoljila i zahtjevima umirovljenika pa će rasti i neoporezivi dio mirovine sa sadašnjih 3.400 na 3.800 kuna. Tom promjenom oko 80 tisuća umirovljenika ubuduće će biti oslobođeno plaćanja poreza na dohodak, a procjenjuje se da će barem još 145 tisuća umirovljenika osjetiti povećanje mirovine.


Tako bi već u prosincu radnik s prosječnom plaćom trebao dobiti 50-ak kuna više. Oni koji zarađuju više od prosjeka mogu računati na stotinjak kuna veću plaću, a pravi efekt ove mjere osjetit će oni koji zarađuju iznad 19.751 kuna bruto jer će njihove plaće rasti i više od 900 kuna. Minimalna plaća, od 3.017 kuna, ubuduće uopće neće biti oporeziva pa će u neto iznosu rasti 28,71 kunu. Odnosno, iznosit će 2.413,60 kuna na ruke.


Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…