Utorak, 1. prosinca 2015.
Slučajevi skandaloznih seksualnih zlostavljanja

Djevojčicu učenici silom razodjenuli u školi i rekli: Sama je kriva!

Ilustracija
Ilustracija
Autor: Gabrijela Galić
Objavljeno: 18. travnja 2013. u 7:20

U prvom slučaju njegovateljica u jednom Obiteljskom domu zlostavljanje je  prijavila  policiji i pravobraniteljici, no slučaj je još u obradi. U drugom škola je prihvatila upozorenje pravobraniteljice i poradit će na senzibiliziranju nastavnika za prepoznavanje spolnog uznemiravanja  

ZAGREB   Njegovateljica zaposlena u jednom Obiteljskom domu za starije i nemoćne osobe, koncem prošle godine obratila se pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, navodeći kako je svakodnevno, kao i druge zaposlenice, bila izložena seksualnom (spolnom) uznemiravanju i spolnoj diskriminacije od strane supruga vlasnice doma. Radnica je prijetnjama bila izložena duže vremena, unatoč jasnim upozorenjima zlostavljaču da ne želi takvu vrstu kontakta s njim. No, on nije prestajao. Pri isplati dviju plaća, odnosno dijela plaće koja se u tom Domu, očito, nezakonito isplaćuje »na ruke«, suprug vlasnice radnicu je pozvao u prostoriju s lijekovima te tražio da obavi »nemoralan i ponižavajući dio njegovih prohtjeva«. Kada ga je radnica odbila, zaprijetio joj je otkazom. Vrlo brzo, sudeći prema opisu slučaja uznemiravanja i spolnog uznemiravanja iz izvješća Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, krenula je realizacija prijetnje o otkazu. 

Dokumenata još nema

Radnica je nakon jedne smjene pozvana na razgovor, a vlasnica doma i njen suprug optužili su je za krađu lijekova. Takva optužba ponovljena je i u narednim danima. Radnica se zbog seksualnog uznemiravanja obratila nadležnoj Policijskoj upravi te pravobraniteljici. Pravobraniteljica je, pak, i od Obiteljskog doma i od MUP-a zatražila izvješće i dokumentaciju o slučaju. 

Okolina šuti, predrasude snažne

Slučaj njegovateljice u Obiteljskom domu za starije i nemoćne osobe, samo je jedan u nizu slučajeva uznemiravanja i spolnog uznemiravanja na radnom mjestu. Žrtve se nerijetko nalaze u nezavidnoj situaciji i teško im je dokazati uznemiravanje bilo koje vrste. To je dijelom posljedica šutnje okoline, ali i snažnih predrasuda o pozicijama žena i muškaraca u društvu te nametnutih obrazaca ponašanja. Tako, žrtva najčešće ode na bolovanje jer ne može sama riješiti situaciju i ne može podnijeti pritisak. »Ukoliko se i pokrene postupak radi zaštite dostojanstva, najčešće je izložena viktimizaciji«, navodi se u izvješću. To znači da joj zlostavljač prijeti otkazom, svojim vezama u pravosuđu i policiji, fizički je napada, izolira, omalažava njenu stručnost, sankcionira osobe koje su svjedočile u njenu korist...

Ovaj slučaj spolnog uznemiravanja na radnom mjestu još se rješava s obzirom da do zaključenja godišnjeg izvještaja o radu pravobraniteljici nisu dostavljeni traženi dokumenti. Propisani rok za dostavu dokumentacije traje najduže trideset dana. 

– Ukoliko tijelo od kojega sam zatražila dostavu izvješća, odnosno odgovarajuće dokumentacije ne dostavi isto u roku koji mu je određen zahtjevom, ovlaštena sam zatražiti provođenje nadzora nad njegovim radom od tijela koje je za to ovlašteno,  veli Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Odgovorna osoba tijela koje nije dostavilo očitovanje, podatke i dokumentaciju vezanu za diskriminaciju, kako navodi, može biti kažnjena za prekršaj novčanom kaznom od tisuću do pet tisuća kuna. »Međutim, napominjem da se tražena dokumentacija i očitovanja u pravilu dostavljaju redovno u okviru zadanog roka«, ističe pravobraniteljica.

»Uobičajeni stil«

O tome u kakvom društvu živimo, dijelom svjedoči i slučaj maloljetne učenice, u kojem je pravobraniteljica intervenirala slijedom medijskih napisa. Učenicu su njene muške kolege u dva navrata pokušali skinuti u školi. Kada se to drugi put dogodilo, prema izjavi učenice, na hodniku su joj skinuli tajice te sa njima povukli i gaćice. Škola, međutim, nije prepoznala spolno uznemiravanje.

»Iz izvješća škole proizlazi kako je takvo ponašanje učenika ''njihov uobičajeni način komuniciranja'', odnosno ''njihov stil'', a što ukazuje da se ne radi o izdvojenom incidentu, već o ustaljenom obrascu ponašanja koji predstavlja spolni stereotip i diskriminaciju. To škola nije prepoznala«, navodi pravobraniteljica. Naglašava i kako iz zapisnika Nastavničkog vijeća proizlazi da su pojedini profesori imali saznanja o spolnom uznemiravanju učenice, ali nisu poduzeli adekvatne mjere. 

– Štoviše, pojedini profesori su naveli da je učenica sama pridonijela takvom ponašanju iz čega je vidljiva njihova nesenzibililiranost, ističe pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. No, škola je prihvatila upozorenje i preporuke pravobraniteljice, pa je Nastavničko vijeće razgovaralo o »senzibiliziranju nastavnika za prepoznavanje spolnog uznemiravanja kao posebnog oblika diskriminacije koji predstavlja prekršaj i kao takav je kažnjiv«. 

Komentari

17
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • paris
  paris   Objavljeno: 19. travnja 2013. u 7:46

  Na žalost,kućnog odgoja je sve manje jer roditelji nemaju dovoljno vremena da se bave dlecom.U školama sve više pada utjecaj učitelja i nastavnika na učenike ili bolje nemaju autoriteta nad učenicima.Rastu svi vidovi nasilja i tako se približavamo američkom načinu života a to znači samo nasilje na svakom koraku.

 • zsapunar
  zsapunar   Objavljeno: 18. travnja 2013. u 18:51

  U srednjem vijeku bi silovatelju poslije bičevanja izvadili jaja kao prascu, pa neka siluje i dalje ako može. Na svu sreću ova civilizacija ipak napreduje - zločinci se kažnjavaju sve humanije ili se uopće ne kažnjavaju.

 • Leeds_United
  Leeds_United   Objavljeno: 18. travnja 2013. u 15:01

  User: Nordic, cestitam!
  Jer druge opcije nam ovakva drzava ne pruza. Dakle, sudstvo je toliko lose da u pravopisu nema rijeci koju bi upotrijebio za ovo RH sudstvo, tako da smo prisiljeni u ovakvoj jadnoj drzavi sami stititi sebe i svoju familiju.

 • Nordic
  Nordic   Objavljeno: 18. travnja 2013. u 14:23

  Volio bi vidjeti tog "napaljenog pohotnika" koji bi mi maltretirao ženu, ili djete.
  Unaprijed bi se pomorio sam sa sobom da idem u "via romu" ili sl., jer nebi dozvolio kržljavom pravosuđu, zakonu - da se takav izvuće i ponovi djelo.

 • eric75
  eric75   Objavljeno: 18. travnja 2013. u 13:24

  A šta kad svećenik pipa i nataže maloljetnice ...šta je to...Adam i Eva lekcija broj 1. A toga kolko hoćeš

 • lazu nas i kradu
  lazu nas i kradu   Objavljeno: 18. travnja 2013. u 12:58

  zlo vlada vidjet cete svog vraga.

 • Leeds_United
  Leeds_United   Objavljeno: 18. travnja 2013. u 10:04

  slazem se s userom "Kuhani Karfiol ".
  koga libo racku za ove nase nazovi politicare, jebe mi se za njih.za odgoj djece su vazni roditelji.

 • m-ri
  m-ri   Objavljeno: 18. travnja 2013. u 9:56

  Bivsa HDZ ministrica Ljilja Vokic Je izjavila kako ustaje kad muskarac udje u prostoriju. Pa jasno je da nakon 20 godina HDZ proglupljivanja naroda da se ovakve stvari dogadjaju. Svi koji to zanemaruju morali bi odgovarati vise nego sami pocinitelji.

 • m.blomkwist
  m.blomkwist   Objavljeno: 18. travnja 2013. u 9:39

  Ala Jova Kundak, oglasi se

 • Kuhani Karfiol
  Kuhani Karfiol   Objavljeno: 18. travnja 2013. u 9:31

  E da, sada je seksualni odgoj i za to kriv... Maloumniče... Odgoji vlastitu djecu da se ne iživljavaju nad djecom koja se neznaju obraniti pa nećeš razbijati glavu sa Jovanovićem i kukurikuvcima... Blago budalama kada su im političari (tko god bio) na vlasti za sve krivi

  • mossudimaquina
   mossudimaquina   Objavljeno: 19. travnja 2013. u 11:17

   kuhani karfiole, dodaj si malo krumpira, eda se ne zakiselis i usmrdis. u hrvatskoj su balkanski kukurikurcevi nesposobni komunjarski balegari krivi za ovakova sranja, dakako. roditelji itako, rastrkani u trci za kakovim godir poslom sve cesce i sve duze izbivaju iz domova i obiteljskoga kruga, prepustajuci skrb ter odgoj vlastite djece javnim ustanovama, poput skola, itd. oni s malo debljom lisnicom poput mene, potrse se da im djeca idu u privatne skole, a preporucene i iskusne dadilje, ukoliko je i zena zaposlena (cesto slucaj), skrbe nad djecom i kada nisu/nismo doma.

 • Leeds_United
  Leeds_United   Objavljeno: 18. travnja 2013. u 9:26

  kucni odgoj. sve su to krivi roditelji. u stara vrimena, roditelji je imao u kuci jednu lijepo oblikovanu sibu, pa za svako sranje ta se siba "upije" u mozak. a onda vise ne padaju nikakve pizdarije na pamet.
  Danas, nula. odgoj je nula! (cast iznimkama).

 • mossudimaquina
  mossudimaquina   Objavljeno: 18. travnja 2013. u 9:03

  hebes ovovrsne pucke skole i sve nesposobne ali politicki podobne ravnatelje u njima. razvidno je u kojem smjeru ide kukurikurcevo-jovancetovski zdravstveni odgoj, a slutim da ce uskoro bit joste i gore.

  • mossudimaquina
   mossudimaquina   Objavljeno: 19. travnja 2013. u 11:10

   gornjavezice2000, stanarko kineskoga zida, tar svako dijete u svijetu, stovec i u jenkilandu/SAD-ma, danas zna, eda u amerikama, a i u svijetu, postoji nesto zvano 'vremenske zone'. dakle, cik pogodi u kojoj sam sada, uz mali namig, joste uvijek sam u 'amerikama'.

  • gornjavezica2000
   gornjavezica2000   Objavljeno: 18. travnja 2013. u 11:40

   razvidno je da si skrenuo s puta a slutim da ce uskoro bit joste i gore...zar nisi vise u Juznoj Americi, kad se javljas u ovo doba??? : )))) .... zar zaista mislis da netko pusi ove tvoje baljeganje?

 • frontera
  frontera   Objavljeno: 18. travnja 2013. u 8:31

  e to je seksualni odgoj u školi.....idemo dalje ?