Sporno imenovanje

Djelatnik Ministarstva socijalne politike u sukobu interesa?

Ingrid Šestan Kučić

Predsjedniku riječke Udruge Miljenku Mišljenoviću, osim što je Rafael Pejčinović zaposlenik Ministarstva, smeta što on nije niti roditelj djeteta s cerebralnom paralizom niti je stručnjak. Ministarstvo kaže da sukoba interesa u ovom slučaju nema



RIJEKA » Voditelj službe za informatičku podršku Glavnog tajništva Ministarstva socijalne politike i mladih Rafael Pejčinović izabran je za predsjednika Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize (HSUCDP), a to je, tvrdi predsjednik riječke Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Miljenko Mišljenović, čisti sukob interesa.


  – Može li zaposlenik Ministarstva koje je resorno tijelo za saveze i udruge i istima dodjeljuje potpore putem programa i projekata biti istovremeno i voditelj Saveza koji se javlja na iste te natječaje. Rafael Pejčinović nije ni roditelj djeteta s cerebralnom paralizom ni stručnjak. Bio je zaposlen samo dvije godine u Savezu, nakon čega je otišao u Ministarstvo, kaže Mišljenović.


  Svoje neslaganje s izborom Pejčinovića na čelo Saveza Mišljenović je i pismenim putem uputio Ministarstvu socijalne politike i mladih koje mu je odgovorilo kako je kontaktiralo Ministarstvo uprave te je utvrđeno da sukoba interesa nema.





Dodajući kako prema Etičkom kodeksu državnih službenika taj isti službenik ne smije u javnosti kritizirati rad Ministarstva Mišljenović ističe bojazan da će udruge koje budu podupirale rad Pejčinovića biti privilegirane prilikom javljanja na natječaje Ministarstva, a tvrdnje da se radi o sukobu interesa Mišljenović je pismenim putem odaslao na nekoliko adresa, između ostalog i Vladi te Ministarstvu uprave.



  – Državni službenik Rafael Pejčinović voditelj je službe za informatičku podršku te u okviru poslova koje obavlja ni na koji način ne sudjeluje u utvrđivanju kriterija za dodjelu potpora organizacijama civilnog društva niti obavlja nadzor nad izvršavanjem projekata i programa za koje je Ministarstvo socijalne politike i mladih odobrilo financijska sredstva, stoji u odgovoru Ministarstva.


  Međutim, Mišljenović ističe kako je nezadovoljan takvim odgovorom, jer Zakon o državnim službenicima jasno propisuje da državni službenik ne smije obavljati poslove u pravnoj osobi ukoliko nad radom te pravne osobe obavlja nadzor.


  – Dakle proizlazi da novi predsjednik Saveza ne smije potpisivati ugovore, voditi projekte, zapošljavati asistente i obavljati bilo kakve druge poslove u redovitom poslovanju Saveza, jer nad radom tog Saveza i nad radom njegovih udruga nadzor provodi Ministarstvo socijalne politike i mladih. Uz to Pejčinović izborom za predsjednika Saveza postaje članom povjerenstva Vlade za osobe s invaliditetom čiji rad vodi i financira Ministarstvo socijalne politike i mladih pa je upitno čije će interese Pejčinović zastupati u tom povjerenstvu.


Pored toga nije mi jasno kako misli voditi Savez i istovremeno raditi u Ministarstvu kada voditelj Saveza godišnje mora najmanje sto dana izbivati s posla kako bi odradio sve što Savez od njega očekuje. To znači da Ministarstvu to njegovo radno mjesto nije ni potrebno, upozorava Mišljenović.