Obijena prijava mlade hrvatske državljanke

Diskriminacija? Hrvatica ne smije predavati u Italiji

Ana Raić Knežević

Mlada kemičarka u Italiji živi već 20 godina, školovala se na prestižnoj La Sapienzi, ali nema pravo raditi u školi jer nema državljanstvo. Tužila je ministarstvo prosvjete, a cijeli je slučaj izazvao veliko zanimanje medija i civilnih udruga koje tvrde da se radi o diskriminaciji 



ZAGREB Na studiju kemije na sveučilištu La Sapienza u Rimu diplomirala je s najvišim ocjenama. Sada želi predavati. No ima samo jednu manu: nije rođena u Italiji. 


Takva je sudbina zadesila mladu N. B., hrvatsku državljanku koja je poželjela prijaviti se na javni natječaj što ga je nedavno raspisalo talijansko Ministarstvo prosvjete. Na njemu se mogućnost zapošljavanja nudi za čak 11.542 učitelja, no ne i za mladu Hrvaticu. Naime, njoj je uskraćeno pravo sudjelovanja u natječaju budući da nema talijansko državljanstvo.


Sporni natječaj 


Njezina priča osvanula je u brojnim talijanskim medijima te pobudila brojne, doduše različite komentare Talijana, ali i onih koji se smatraju građanima Europe. 




Natječaj je, kako proizlazi iz dostupnih informacija, i bio raspisan isključivo za talijanske državljane te državljane zemalja članica EU. Zato je automatizmom hrvatskoj državljanki uskraćeno pravo da u njemu sudjeluje i iskuša svoje znanje. Nije bila ni u prilici provjeriti koliko doista vrijedi. Talijansko ministarstvo prosvjete automatski joj je zatvorilo vrata. Težak je to udarac bio za mladu kemičarku, koja se gotovo osjeća državljankom Italije, budući da je svo svoje školovanje, pa tako i ono najviše na prestižnom rimskom studiju kemije završila upravo u toj zemlji.


Zbog toga je čak odlučila pokrenuti postupak protiv Ministarstva prosvjete Italije zbog diskriminacije. Njezinu tužbu podržalo je Udruženje za pravne studije o useljeništvu (ASGI), te Udruga »Rete G2«, koja se zalaže za prava druge generacije useljenika u dobivanju talijanskog državljanstva.


Diskriminacija?


– Pisali smo Ministarstvu prosvjete i pitali ih zašto je poziv upućen samo talijanskim državljanima, objašnjava odvjetnica iz Firenze Daniela Consoli koja je preuzela zastupanje mlade Hrvatice.


– No za sada još uvijek nismo dobili baš nikakav odgovor. Zbog toga smo se obratili Sudu u Rimu tražeći da poziv za sudjelovanje u javnom natječaju proglasi diskriminatornim. 


– Naime, na način na koji je ovaj javni natječaj koncipiran krše se odredbe Konvencije Međunarodne organizacije rada, tvrdi odvjetnica Consoli. Osim toga u tužbi se navodi i da na ovaj način Ministarstvo prosvjete krši Zakon o useljeništvu, i to njegov članak 43. U tom članku stoji kako se ne može niti jednoj osobi braniti da radi ili da sudjeluje u natječaju samo zato što nema talijansko državljanstvo. 


– Ova mlada žena razvijala se u Italiji. I sada je došao trenutak da svoje kompetence i mogućnosti stavi na raspolaganje cijeloj zajednici. Nije u interesu naše zemlje da sada odbija prihvatiti taj njezin doprinos, prenosi riječi odvjetnice Consoli talijanski dnevni portal affaritaliani.it. 


U tužbi što je upućena Sudu u Rimu traži se poništavanje talijanskog državljanstva kao uvjeta u natječaju kako bi i ova mlada hrvatska kemičarka mogla u njemu sudjelovati i natjecati se za toliko željeno radno mjesto učitelja.


Udruga Rete G2 u reagiranju objavljenom na svojoj službenoj web-stranici potvrdila je kako N. B. već 20 godina živi u Italiji. 


Nerazumna razlika


– Odlučili smo podržati ovu tužbu jer njezino izbacivanje iz natječaja može stvoriti nerazumnu razliku u odnosu prema radnicima iz EU i onima iz zemalja koje nisu članice, objašnjava Mohamed Tailmoun, glasnogovornik Rete G2 i dodaje kako je u pitanju mlada žena koja je odrasla i obrazovala se u Italiji. 


Iz ASGI-ja još naglašavaju kako je riječ o nezakonitom i »kratkovidnom« natječaju koji dijelu talijanskog stanovništva onemogućuje sudjelovanje u javnoj službi, te tako i punom gospodarskom i društvenom životu zemlje.


Talijanski profesori s kojima smo jučer razgovarali ocjenjuju kako je tužba mlade Hrvatice osuđena na neuspjeh, jer je u Italiji strogo pravilo da se u javnim službama zapošljavaju isključivo talijanski državljani. Još do nedavno učitelji i profesori prilikom zapošljavanja polagali su zakletvu da će poštivati talijanski Ustav.