Žele ga smaknuti?

Dinko Cvitan najčuvanija osoba u Hrvatskoj: Blinidirani automobil za Glavnog državnog odvjetnika

Danko Radaljac

Glavni državni odvjetnik pod zaštitom je 24 sata – Dinko Cvitan / Snimio Darko JELINEK

Glavni državni odvjetnik pod zaštitom je 24 sata – Dinko Cvitan / Snimio Darko JELINEK

Čini se kako informacija da netko sprema atentat nije bila da netko razmišlja o smaknuću šefa DORH-a, nego da su poslovi oko takve »operacije« već počeli



 ZAGREB  Proteklih dana više je medija donijelo priču kako su policija i sigurnosne službe saznale za potencijalnu mogućnost atentata na glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana. Zbog toga mu je, navodi se, pojačano i osiguranje.


Ono što je u ovom trenutku nepobitno, jer se može dosta lako zamijetiti, jeste da je Cvitanu doista pojačano osiguranje. Dobio je blindirani automobil na korištenje, a uz pravosudnu policiju, zgradu DORH-a u Gajevoj ulici u Zagrebu sada osigurava i redovna policija. Saznaje se kako je i dio Cvitanove obitelji dobio zaštitu, a njega se neposredno pazi 24 sata. Što znači da je glavni državni odvjetnik u ovom trenutku najčuvanija osoba u Republici Hrvatskoj.


Ministar tajnovit


Novinari su o tome jučer pitali i ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića, koji je ipak ostao tajnovit. Odbio je detaljnije komentirati, samo je kazao da su mjere osiguranja »u skladu s potrebama«. Neslužbeno se saznaje kako su službe represivnog aparata dobile informaciju kako netko sprema atentat na Dinka Cvitana, i tu su informaciju shvatili vrlo ozbiljno. Naime, čini se kako informacija nije bila da netko razmišlja o smaknuću glavnog državnog odvjetnika, nego da su poslovi oko takve »operacije« već počeli.

I to nije bila jedina indicija policiji i sigurnosnim službama, već su slične informacije dobijali i iz drugih neovisnih izvora. Kako niti jedna od njih nije bila iskoristiva za klasičnu kriminalističku istragu, koja bi kulminirala uhićenjima, odlučili su se za pojačavanje sigurnosti Dinka Cvitana, šaljući time poruku kriminalnom miljeu, onom za kojeg pretpostavljaju da stoji iza operacije, kako se zna za njihove planove i da su pod nadzorom.


Nije prvi put


Ukratko, zaključili su da je važnije zaštititi glavnog državnog odvjetnika, nego li provoditi kriminalističke izvide u tajnosti, ne znajući kad bi se potencijalni atentat mogao dogoditi.Treba napomenuti kako prema neslužbenim izvorima ovo nije prvi put da iz kriminalnih krugova dolaze informacije da se razmišlja o napadu na Dinka Cvitana. Dapače, priče govore kako je u nekoliko navrata bio dodatno štićen i dok je bio »samo« ravnatelj USKOK-a, dakle prije nego će postati glavni državni odvjetnik.

Tjednik Nacional u svom tekstu je iznio i detalje navodnog plana, prema kojem bi likvidacija Dinka Cvitana trebala prije svega biti pokušana na način na koji je odrađen atentat na Ivu Pukanića – autobombom. Nacional navodi i kako kao naručitelj iza svega stoji osoba kojoj je USKOK svojim kaznenim progonom srušio uhodano kriminalno poslovanje i pranje novca preko off-shore računa.