PET TJEDANA PRED IZBORE, OBJAVLJENO NAJNOVIJE PREDVIĐANJE POLLWATCH 2014.

Desnica prešla u vodstvo u Europi, u Hrvatskoj pobjeđuje Kukuriku

Jasmin Klarić

EPP osvaja 222 mandata, Socijalisti 209. U Hrvatskoj, Kukuriku lista dobija četiri mandata, a HDZ-ova koalicija tri, uz omjer glasova od 32:27,2 posto za lijevi centar



ZAGREB Nakon što je rezultat prije dva tjedna bio poptuno izjednačen, po predviđanju PollWatch 2014. za izbore za Europski parlament (LINK: http://europedecides.eu/2014/04/pollwatch-2014-epp-ahead-for-first-time-with-five-weeks-to-go/), desnica je prešla u vodstvo.


Europska pučka stranka tako po danas objavljenom predviđanju, baziranom na rezultatima anketa po zemljama EU i posebnom modelu njihove “korekcije”, osvaja 222 od ukupno 751 mjesta u Europskom parlamentu, dok Socijalisti imaju 209 mandata. Daleko na trećem mjestu su Liberali (ALDE) sa 60 mandata, a iza njih Ujedinjena europska ljevica (GUE/NGL) sa 53 mjesta.


Značajna je to promjena u odnosu na početak objavljivanja redovnih dvotjednih rezultata prognoze PollWatch2014., kad su, prije dva mjeseca, Socijalisti imali većinu (217:200), no također je i značajna razlika u odnosu na rezultate s prošlih euroizbora kad je EPP odnijela “debelu” pobjedu (265:184 mandata). Ipak, kako kažu i sami autori predviđanja, obzirom na korišteni statistički model i tijesan rezultat, procjenuju da postoji 25 posto mogućnosti da pobjedu na izborima ipak odnesu – Socijalisti.




PollWatch2014. predviđa da će u Hrvatskoj pobjedu odnijeti lista Kukuriku koalicije, s koje će biti izabrana 4 eurozastupnika, od čega će dvoje u socijalističku grupu u europarlamnetu, a dvoje s liberalima (HNS-ovac Jozo Radoš i IDS-ovac Ivan Jakovčić).


S HDZ-ove liste bit će izabrana 3 europarlamentarca, će Laburisti, ORaH, Savez za Hrvatsku i Partnerstvo hrvatskog centra (Nacionalni forum i HSLS) imati po jednog eurozastupnika. Razlika između koalicijske liste koju predvodi SDP i one koju nosi HDZ bit će, predviđaju u PollWatchu skoro pet postotnih bodova (32%:27.2%).


Model PollWatch2014., po kojem se predviđa uspjeh na europskim izborima razvila su trojica politologa sa Sveučilišta u Londonu i Dublinu, a bazira se korigiranju nacionalnim anketama, za koje su ovi stručnjaci zaključili da često precjenjuju potporu velikim strankama, na štetu manjih grupacija i euroskeptika. Prije pet godine, kako se navodi na njihovoj web stranici, točno su predvidjeli raspodjelu 98 posto mandata.