Preventivni apel

Desni povjesničari protiv zabrane “Za dom spremni”, imaju poruku i za Plenkovićevo “vijeće za povijest”

Dražen Ciglenečki

Zlatko Hasanbegović i Ivo Banac, Foto: Novi list

Zlatko Hasanbegović i Ivo Banac, Foto: Novi list

Inicijatori peticije, među kojima je i Zlatko Hasanbegović, žele upozoriti da Vijeće ne može biti zaduženo za pisanje »povijesne istine« 



ZAGREB Skupina pretežno desno orijentiranih povjesničara i povjesničara književnosti i umjetnosti uputila je apel kojim od »političkih, pravosudnih i drugih vlasti« zahtijevaju jamčenje »slobode mišljenja, govora i povijesnog istraživanja te prekid s pokušajima nametanja i propisivanja takozvanih povijesnih istina«.


Njih 24 zabrinuti su zbog »stvaranja ozračja duhovne, političke i intelektualne represije u hrvatskome društvu«.


Među originalnim potpisnicima ovog apela, koji će moći potpisivati i svi ostali zainteresirani građani, su Ivo Banac, Nikica Barić, Vladimir Geiger, Zlatko Hasanbegović, Tomislav Jonjić, Mario Jareb, Ana Lederer, Jure Krišto, Anđelko Mijatović, Slobodan Prosperov Novak i Amir Obhođaš.




– Ovo je preventivni apel zbog rada Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, zakonskog prijedloga IDS-a za zabranu pozdrava ‘Za dom spremni’, ali općenito svih odluka s ovim u vezi koje bi mogle uslijediti – rekao nam je jedan potpisnik.


Spomenuto Vijeće koje je formirala vlada Andreja Plenkovića ima zadaću izraditi preporuke kako se odnositi prema simbolima totalitarnih režima i inicijatori ove peticije, dakle, žele unaprijed upozoriti da takvo tijelo ne može biti zaduženo za pisanje »povijesne istine«.


– Samo nedemokratski, totalitarni režimi propisuju istine, a samo oni koji o povijesti ne znaju ništa, ne znaju da je to propisivanje istine jedan od glavnih razloga njihove propasti. Potpuno iluzorno je misliti da se društveni prijepori, kao sastavnica svakoga demokratskog društva, mogu ukloniti represijom i zabranama. Svaka zabrana ili ‘istina’ koju izravno ili neizravno propiše država, može ne samo produbiti postojeće društvene podjele i pridonijeti novima, nego i ozbiljno ugroziti slobodu izražavanja i istraživanja, navodi se u jednoj od sedam točaka apela.


Njime se poziva javnost i »sve odgovorne čimbenike« da se od pokušaja da »propišu poželjne, ideološki pravovjerne istine«.


– Upozoravamo da se u protivnome kreće na put bez povratka – put u cenzuru i kontrolu mišljenja. Demokratskom je poretku lakše otrpjeti negativne posljedice zloporabe totalitarnih simbola i apologije totalitarnih režima, koliko god one nerazumne i štetne bile, nego li ugroziti slobodu misli i govora, slobodu izražavanja i istraživanja, zaključuju autori poziva za »slobodu misli i govora i za slobodu povijesnog istraživanja« koji se može potpisati na internetskoj stranici slobodamisljenja.com.