Protiv reforme

Demograf Anđelko Akrap sasjekao prijedlog: Mostov teritorijalni ustroj demografski bi opustošio RH

Tihomir Ponoš

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Za jedan od primjera Akrap navodi općinu Viškovo kojoj zbog velikog broja stanovnika ne prijeti ukidanje, no  dinamičan razvoj Viškova posljednjih godina demograf pripisuje upravo tome što funkcionira kao samostalna  općina i siguran je da toga ne bi bilo da je Viškovo ostalo u  sklopu Rijeke



ZAGREB   »Velika avantura koja bi značila daljnje demografsko pustošenje Hrvatske u prostoru«. Tim je riječima demograf Anđelko Akrap, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, ocijenio Mostov prijedlog reforme lokalne i regionalne samouprave. Prema tom prijedlogu, za status općine bilo bi potrebno najmanje 5.000 stanovnika i ta bi odredba bila unesena u Ustav. Istina, Most dopušta mogućnost i neke druge brojke, ali 5.000 stanovnika očito je njihov izbor.


Krizna vremena


Akrap podsjeća da su promjene administrativno-teritorijalnog ustroja uvijek rađene u politički kriznim vremenima i pri svakoj se promjeni govorilo o racionalizaciji troškova.


– Pravi cilj tog ustroja je omogućiti razvoj u prostoru, a to izgleda ljudima koji su pokrenuli ovu ideju nije jasno. Ne sumnjam u njihove dobre namjere, ali to nije dovoljno. Ovo bi imalo katastrofalne posljedice, u to ne sumnjam – kazao nam je Akrap. Posljedica dosadašnjih preustroja lokalne i regionalne samouprave jest i ta da 27 posto stanovništva živi u Zagrebu i njegovom okruženju, a provede li se Mostov prijedlog, takva bi se koncentracija nastavila oko Zagreba i još nekoliko većih centara u Hrvatskoj. Ionako demografski opustošeni krajevi poput Gorskog kotara, Like ili Banije bi bili potpuno opustošeni, a crnu budućnost Akrap predviđa i Slavoniji.




– Nije smisao u kresanju troškova, nego u tome da se omogući razvoj u prostoru – kazao je Akrap i naveo nekoliko primjera: da je Dugopolje ostalo u sastavu Solina, tamo ne bi bilo ništa osim nekog skladišta, nekadašnja općina Sinj je razbijena i danas svaka mala općina koja je nakon toga nastala ima svoju industrijsku zonu. Akrap navodi i primjer Blata na Korčuli, općine poznate po izdašnim davanjima za svako rođeno dijete.


– Bi li oni to radili da nemaju svoju općinu? Ne bi, ne bi mogli, a ovako se bore za opstanak i razvoj – rekao je Akrap. Naveo je primjer općine Viškovo u Primorsko-goranskoj županiji. Njoj, budući da je riječ o općini s najvećim brojem stanovnika u Hrvatskoj, ne prijeti ukidanje u slučaju provedbe Mostove reforme, a dinamičan razvoj Viškova posljednjih godina Akrap pripisuje upravo tome što funkcionira kao samostalna općina i siguran je da toga ne bi bilo da Viškovo funkcionira u sklopu Rijeke.


Niz referenduma


Upozorio je i na to da se govori o racionalizaciji troškova, ali ne i o tome koliko bi ta reorganizacija koštala. Racionalizirati troškove i smanjiti broj plaćenih profesionalnih političara nije problem jer u brojnim manjim općinama posao načelnika može se obavljati volonterski. Osim toga, sljedećih nekoliko godina ogromna energija usmjerila bi se u političku borbu u provedbi reorganizacije. Most predlaže i niz referenduma. U slučaju da njihovi ustavni zahtjevi o definiciji općine i zamjene županija regijama ne budu usvojeni u Saboru, predlaže se raspisivanje referenduma. Na koncu procesa ukidanja općina njihovi stanovnici bi na referendumima odlučivali kome će se priključiti.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…