Dobar posao

Davanje savjeta unosan biznis: Savjetnici u Vladi zaradit će gotovo šest i pol milijuna kuna

Jagoda Marić

Vlada ima 21 savjetnika koji mjesečno primaju ukupno 135 tisuća kuna / Foto D. JELINEK

Vlada ima 21 savjetnika koji mjesečno primaju ukupno 135 tisuća kuna / Foto D. JELINEK

Plenković ima šest savjetnika, četvero ih dobija službeničke plaće, a dvoje dobija naknadu od po 9.000 kuna neto. Milanović ih je imao četvero, a radili su bez naknade



ZAGREB Premijer Andrej Plenković i deset njegovih ministara imaju ukupno 21 savjetnika koji mjesečno zarade 135 tisuća kuna, što je godišnje 1,62 milijuna kuna, odnosno do isteka mandata taj će se iznos popeti na gotovo šest i pol milijuna kuna. Takva se računica nameće iz službenog odgovora što ga je Vlada dala na upit zastupnika SDP-a Peđe Grbina o tome koliko je posebnih savjetnika i kolika su njihova primanja u Uredu predsjednika Vlade, a koliko u kabinetima pojedinih ministara.


Vlada je u odgovoru iznijela tek neto mjesečnu naknadu, odnosno čista primanja savjetnika, ali ne i koliki je bruto trošak tih naknada. Premijer Plenković tako ima svoje savjetnike, otkriva Vladin odgovor, Roberta Kopala za nacionalnu sigurnost i Ivanu Vukov za unaprijeđenje javnih politika i oboje dobivaju mjesečnu neto naknadu od po devet tisuća kuna. Krajem prošle godine iz Vlade je potvrđeno da su premijerovim savjetnicima postali i Karlo Ressler, Sonja Žerjav, Tomislav Pokaz i Dubravka Vlašić Pleše, uz objašnjenje da je riječ o službenicima koji su savjetnici postali sukladno Pravilniku o unutarnjem redu Ureda predsjednika Vlade, te imaju plaće kao glavni tajnici u ministarstvima. Tako premijer zapravo ima ukupno šest savjetnika.



U prošloj Vladi premijer Tihomir Orešković je imao jednog savjetnika Davora Huića i njegova naknada je bila osam tisuća kuna, potpredsjednik Božo Petrov dvojicu koji su dobivali naknadu od po osam tisuća kuna, a jedan od njih je Relković. Tomislav Karamarko je ima pet posebnih savjetnika, trojica su imala neto naknadu od po osam tisuća kuna, dok su dvojica radila bez naknade.





Među ministrima najviše savjetnika ima ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, čak četiri s tim da Ante Gotovina posao radi bez naknade. Ostali ukupno mjesečno dobivaju 23 tisuće kuna.


Davor Ivo Stier, dok nije »izgubio« Ladislava svoja je tri savjetnika plaćao 25 tisuća kuna, s time da su Ilčićeve usluge bile naskuplje, njegova je mjesečna naknada bila deset tisuća kuna neto.


Potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić ima dvojicu savjetnika, Ivana Relkovića, s mjesečnom neto naknadom od devet tisuća kuna i Ivana Tomljenovića čija je naknada pet tisuća kuna.


Među potpredsjednicima najmanje na savjetnike troši Martina Dalić, jer je neto naknada njezinog jedinog savjetnika Ivana Baraća četiri tisuće kuna, a među ministrima, koji imaju savjetnike najštedljiviji je Oleg Butković, jer njegov savjetnik Branimir Jerneić radi bez naknade. S druge strane troje savjetnika ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića ima ukupno mjesečnu neto naknadu od 23 tisuće kuna, dok dvoje savjetnika ministra zdravlja Milana Kujundžića mjesečno ima ukupno neto naknadu od 16 tisuća kuna. Ministar unutranjih poslova Vlaho Orepić i ministar turizma Gari Cappelli imaju po jednog savjetnika, a ministar Tomislav Ćorić dvojicu.


Bivši premijer Zoran Milanović imao je četvero posebnih savjetnika i svi su radili bez nakande. No, puno je zanimljiviji odgovor koji smo iz Vlade dobili za posebnog savjetnika  bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića. Iz Vlade odgovaraju da je Čačić imao jednog posebnog savjetnika Antu Ramljaka, ali u odgovoru za njegovu naknadu navode njezin iznos i godinama nakon što je Čačić prestao biti potpredsjednik Vlade.


Pokušali smo kod Ramljaka doznati za što je primao naknadu nakon Čačićevog odlaska iz Vlade, no on u četvrtak nije odgovarao na naše pozive.