Utorak, 9. veljače 2016.
Naslijedio Caratana

Daniel Ivin novi predsjednika Savjeta antifašista RH

Daniel Ivin novi predsjednika Savjeta antifašista RH
Daniel Ivin novi predsjednika Savjeta antifašista RH
Autor: HINA
Objavljeno: 11. prosinca 2012. u 12:19

Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, ujedno član Savjeta i počasni predsjednik SABA-e RH, rekao je da su branitelji Domovinskoga rata obranili ono što su borci NOB-a ostvarili svojim otporom protiv nacista, fašista, ustaša i četnika

ZAGREB – Povjesničar Daniel Ivin izabran je za novog predsjednika Savjeta antifašista Republike Hrvatske, kao savjetodavnog tijela Saveza antifašističkih boraca i antifašista Reublike Hrvatske (SABA RH).

Uz Ivina, na jučerašnjoj sjednici Savjeta, Drago Pilsel je potvrđen kao potpredsjednik, kao još jedna potpredsjednica izabrana je i Nataša Mataušić, a dosadašnji predsjednik Branko Caratan ostao je članom Izvršnog odbora Savjeta, priopćio je danas Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

Daniel Ivin izjavio je da će u idućem razdoblju Savjet antifašista intenzivno raditi kako bi postao djelotvornijim u obrani baštine antifašizma, zaštite ljudskih prava i konsolidacije demokratskih vrijednosti. Članovi Savjeta upozorili su da je galopirajuće siromaštvo u Hrvatskoj rezultat i neobuzdanog liberalizma te da se antifašizam danas mora definirati i kao otpor raznim oblicima imperijalizma.

Nakon sjednice Savjeta održan je razgovor s ministrom branitelja Predragom Matićem koji je istaknuo da su antifašistički borci ratni veterani, pravi domoljubi i branitelji. Kako navodi SABA RH, ministar Matić rekao je i da da ga pogađa to što je država u proteklom dvadesetogodišnjem razdoblju diskriminirala pripadnike Narodnooslobodilačke borbe (NOB).

Ministar Matić istaknuo je i da postoji čak 1.160 udruga branitelja, ali da niti jedna ne okuplja nezaposlene branitelje. Stoga bi se braniteljska populacija trebala ugledati na primjer što su ga, u organizacijskom smislu, dali i ostavili borci NOB-a. Matić se založio i za podizanje spomenika neznanom junaku, kojim bi se komemorirali svi što su položili svoje živote za slobodu Hrvatske tijekom povijesti.

Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, ujedno član Savjeta i počasni predsjednik SABA-e RH, rekao je da su branitelji Domovinskoga rata obranili ono što su borci NOB-a ostvarili svojim otporom protiv nacista, fašista, ustaša i četnika.

Komentari

4
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • m.blomkwist
  m.blomkwist   Objavljeno: 11. prosinca 2012. u 21:13

  Bi reć da je velik dio onih koji su bili u NOB, a ki su još danas živi i vrlo živahni, va oni rat išlo iz dječjeg vrtića

 • kekec
  kekec   Objavljeno: 11. prosinca 2012. u 14:04

  Gospodine ministre provjerite jeli ima i tamo laznih, a zasto nebi i registar NOB-a objavili.
  Vjerujem kako ih vecina iz SABA-e nije ni osjetila rat, bilo II svjetski bilo Domovinski.

  • kekec
   kekec   Objavljeno: 11. prosinca 2012. u 15:12

   arjavas,
   nemam ništo protiv.

  • arjavas
   arjavas   Objavljeno: 11. prosinca 2012. u 14:50

   Kekec,. onda treba i objaviti iregistar usataša i domobrana , odnosno onih koji primaju mirovine na osnovu toga.