Važna odluka za političku scenu

Danas presuda za Fimi Mediju: Sanader i budućnost HDZ-a u rukama sutkinje Ivane Čalić

Dražen Ciglenečki

Ako HDZ bude proglašen krivim, morat će u državni proračun uplatiti 30 milijuna kuna, koji su se, tvrdi USKOK, uz pomoć Fimi-medije u HDZ prelili iz državnih poduzeća. Politička šteta mogla bi biti i puno veća 



ZAGREB Vrhovni sud još nije odlučio o žalbi Ive Sanadera na desetogodišnju zatvorsku kaznu, koju mu je u studenom 2012. sudac Ivan Turudić dodijelio u procesu Hypo-MOL, a sutra će bivši premijer iz usta sutkinje Ivane Čalić čuti i svoju drugu presudu.


Ovaj put u slučaju »Fimi-Media«. Razlika je što u ovom suđenju, dugom skoro dvije godine, optužen nije bio isključivo Sanader nego i njegova nekadašnja stranka, na čelu koje je proveo devet godina.


Na optuženičkoj klupi sjedili su još neki bivši dužnosnici HDZ-a, glasnogovornik Ratko Maček, blagajnik Mladen Barišić, šefica računovodstva Branka Pavošević, kao i ljudi iz skromne marketinške agencije koje je naprosto procvala u vrijeme Sanaderovog premijerskog mandata.  

 Politička dimenzija


Može se, dakle, bez ikakve zadrške ustvrditi da se sudilo trenutačno glavnoj oporbenoj stranci i njihovoj vlasti između 2004. i 2009. godine. Stoga je sam proces imao i političku dimenziju, a i presuda će ostaviti itekakve posljedice na političku scenu.




Sanader, a i ostale optužene osobe, danas su politički irelevantni, ali iznimno je važno što će Ivana Čalić reći o HDZ-u. Ako ta stranka bude proglašena krivom, morat će u državni proračun uplatiti 30 milijuna kuna, koji su se, kako je ustanovio USKOK, uz pomoć »Fimi-medije« u HDZ prelili iz državnih poduzeća.


To će, naravno, vrlo teško financijski pogoditi HDZ. U ovoj će godini, s obzirom na broj saborskih zastupnika, stranka iz državnog proračuna dobiti 14 i pol milijuna kuna. Ta cifra dovoljno govori koliki bi novčani gubitak HDZ mogao pretrpjeti. No, u slučaju da Ivana Čalić usvoji argumente USKOK-a, politička šteta za HDZ bit će još daleko veća.


Bit će označeni kao prva politička stranka osuđena zbog korupcije, a tu će činjenicu njihovi protivnici sigurno obilato koristiti. K tome, u sadašnjem predsjedništvu HDZ-a samo je predsjednik Tomislav Karamarko razmjerno novi, učlanio se u rujnu 2011. godine, svi su ostali stranački veterani, neki su bili i bliski Sanaderovi suradnici. Unatoč tome, HDZ je odlučio ići na sve ili ništa.  

HDZ najavio tužbu


Tijekom suđenja odbacivali su svaku mogućnost nagodbe s Državnim odvjetništvom, smatrajući da bi na taj način unaprijed prihvatili krivicu. 


  HDZ je u zadnjoj fazi procesa za svojeg predstavnika odredio Vladu Terešaka, čovjeka koji je donedavno bio visokopozicioniran u DORH-u. On je, međutim, u završnoj riječi svojem dugogodišnjem šefu Mladenu Bajiću pripisao namjeru da »kriminalizira HDZ, donese izbornu pobjedu SDP-u i na osnovu toga ostane na dužnosti glavnog državnog odvjetnika«.


 Terešak je Bajića uspoređivao čak s tužiteljima u komunističkoj diktaturi i teretio ga za medijske manipulacije. »Taj medijski streljački vod kojem je streljivo stizalo izravno iz DORH-a, grohotom ismijava presumpciju nevinosti.


Povijest pokazuje da se tako sudilo nadbiskupu Stepincu i protagonistima Hrvatskog proljeća«, stavio je Terešak HDZ uz bok komunističkim žrtvama poput kardinala Stepinca i procesuiranim akterima hrvatskog prodemokratskog pokreta početkom sedamdesetih godina.


U pokušaju da skinu odgovornost sa stranke, u koju je, kako su svjedočili Barišić i Branka Pavošević, crni novac nesumnjivo dolazio, HDZ je najavio tužbu protiv to dvoje, te Sanadera i Mačeka, kojom će tražiti 50 milijuna kuna. HDZ se branio da su spomenuti mimo legalnih tijela, nezakonito stečen novac donosili u stranačku blagajnu i njime podmirivali razne troškove HDZ-a. Sve je to Ivana Čalić morala odvagnuti i sutra će u 10 sati optuženicima i hrvatskoj javnosti priopćiti svoju odluku.