Banski dvori

Danas će biti biti poznat sastav nove Vlade: Kovač razočaran što neće biti ministar, za utjehu seli u Washington

Dražen Ciglenečki

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Neslužbeno doznajemo da je Kovaču prvo ponuđeno mjesto predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku, ali da je on to odbio. Kao njegova buduća destinacija sada se spominje Washington gdje bi Kovač trebao biti hrvatski veleposlanik



ZAGREB    Javnosti bi konačno do kraja današnjeg dana trebao biti poznat sastav nove hrvatske Vlade, koju čine HDZ i Most.  Kako  je po pitanju četiri  člana Vlade iz kvote Mosta sve manje više jasno, nepoznanice ostaju jedino HDZ-ovi članovi Vlade, a čini se da će se  neke odluke mandatar Andrej Plenković donositi  još i danas  do podne, prije sjednice  Predsjedništva HDZ-a koje bi  trebalo raspraviti i donijeti konačnu odluku o sastavu nove Vlade.   Očekuje se da će on nakon sjednice obznaniti odluku. Konzultacije s potencijalnim kandidatima trajale su jučer popodne, a predviđene su i tijekom današnjeg jutra.


Teška slaganja


Dvojica su kandidata za ministarske pozicije u gospodarskim resorima jučer imenovani na funkcije u saborskim odborima. Tako je Goran Marić jučer imenovan za predsjednika Saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, a Tomislav Ćorić za člana Odbora za financije. Međutim, to što su njih dvojica imenovani u ove odbore ne znači da su ispali iz igre za ministarske pozicije. Ako netko od njih bude izabran za ministra otići će u Vladu, a na njegovo mjesto u saborskom odboru bit će imenovana zamjena.


No,  političkim kuloarima proširila se informacija da Goran Marić ipak neće u Vladu, jer nije bio zainteresiran za ministarstvo rada i mirovinske politike, te da bi na kraju to ministarstvo mogao voditi Ćorić. O njemu se govorilo kao i o kandidatu za ministra gospodarstva, no dio HDZ-ovaca daje velike šanse i bivšoj ministrici  financija Martini Dalić.  Ako bi ona postala ministrica gospodarstva moguće je da bi onda bila i potpredsjednica za taj resor, iako i dalje dio sugovornika iz HDZ-a vjeruje da će  to mjesto  pripasti ministru financija Zdravku Mariću.  




Dobro upućeni HDZ-ovci s  dva desetljeća stranačkog članstva ističu kako doista ne znaju za koga će se po pojedinim resorima odlučiti Plenković, jer u nekim slučajevima ima i više, čak i po tri kandidata. Tako se  primjerice za turizma spominju i aktualni ministar Anton Kliman, Gari Capelli i Martina Bienenfeld.   


 Slično je i u zdravstvu gdje se spekulira s imenima Drage Prgometa, Milana Kujundžića i Dijane Zadravec. U takvoj situaciji, čini se da su jedina sigurna imena ministra obrane i ministra vanjskih poslova. Te resore bi trebali voditi Damir Krstičević i Davor Ivo Stier, a ujedno bi bili i potpredsjednici Vlade.



Demograf Stjepan Šterc opovrgnuo je jučer  neke medijske spekulacije da će biti ministar za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te naveo da je s mandatarom vlade i predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem razgovarao o problemima vezanim uz demografsku situaciju u Hrvatskoj.   Šterc je novinarima ispred središnjice HDZ-a rekao da mandataru nije dao savjet koju osobu postaviti na to ministarsko mjesto, ali je u razgovoru istaknuo važnost rješavanja demografskih problema Hrvatskoj. »To je prevažna problematika za Hrvatsku. Ne može politički rješavati, već se mora rješavati sukladno znanstvenim istraživanjima, logici, zakonitostima i hrvatskim potrebama. To mora biti u temelju ukupnog razvoja zemlje ili ništa nećemo napraviti«, naglasio je Šterc. (Hina)



Ambasada u  SAD-u


Uz sve ostale probleme koje ima u vezi popunjavanja Vlade, Andrej Plenković mora razmišljati i o tome što s Mirom Kovačom, kojeg ne želi ostaviti na dužnosti ministra vanjskih poslova. Neslužbeno doznajemo da je Kovaču prvo ponuđeno mjesto predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku, ali da je on to odbio. Kao njegova buduća destinacija sada se spominje Washington gdje bi Kovač trebao biti hrvatski veleposlanik.


Joško Paro još je uvijek u statusu veleposlanika u SAD, ali ljetos je povučen u Zagreb zato što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila s njim izrazito nezadovoljna. Oreškovićeva vlada je, doduše, odlučila umjesto Para u Washington poslati Ivu Banca, međutim, to nije realizirano, pa bi Plenković tamo mogao smjestiti Kovača, koji je jako razočaran što više neće biti ministar.