Gradska vlast želi zaustaviti propadanje vrijedne državne imovine

Vis tuži državu: Omogućite investiranje u vojne objekte ili se sudimo!

Robert Frank

Grad Vis je kroz prostorni plan definirao namjene za četiri vojne zone i želi ih dati u najam ili koncesiju putem međunarodnog javnog natječaja, no, prije toga moraju s državom riješiti problem vlasništva



VIS U svakoj prostoriji prizemlja narkomanski pribor i odbačene šprice,  na prvom katu dominiraju grafiti o privrženosti Hajduku, a na drugom otpada stropna konstrukcija. Sve su instalacije odavno počupane pa nije jasno kako su parketi opstali, ljudima i vremenu uprkos.


Kroz razbijeni prozor na nepunu milju udaljenosti vidi se grad Vis. Pogled kroz prozor objekta koji se nalazi doslovno u vrtu desetljeća starih palmi je prekrasan. Na kamenom zidu do prozora debelim, masnim slovima otisnuto je ime Irfana Berishe, ročnika 47. klase. Sretnika koji je vojni rok služio u Češkoj vili, zasigurno najljepšem vojnom objektu bivše JNA, smještenom na ulazu u višku luku.


Češka vila, troetažni objekt nekog Višanina Topića još otprije stotinjak godina, ime je dobila po češkim sindikalcima koji su se, kao novi vlasnici, u njoj odmarali između Prvog i Drugog svjetskog rata.




Poslije, pobjedom antifašizma, Češka vila pripala je jugoslavenskoj vojsci čiji je oficirski kadar u njoj boravio desetljećima pripremajući u miru i tišini viške idile otpor apstraktnim neprijateljima s Istoka ili Zapada.


Apsurdno ročište


Iznutra potpuno uništena Češka vila, što je ustvari naziv za vojni kompleks s vilom, hangarom jedriličarskog kluba i potkopom ukupne površine od čak 80 tisuća četvornih metara, svjedoči o nevjerojatnoj nebrizi i nepodnošljivoj lakoći neodgovornosti državnih vlasti u proteklih 20 godina prema vojnoj imovini na otoku Visu.


Umjesto da se nekretnine koje su pripadale bivšoj vojsci stave u funkciju, punih 20 godina, otkad je početkom lipnja 1992. godine JNA napustila otok Vis, one propadaju do razine neprepoznatljivosti. Tretman i status Češke vila, jednog od nekoliko takvih kompleksa na Visu, samo je obrazac ponašanja koji je Hrvatsku s jasnim ignoriranjem svoje imovine i svojih potencijala doveo do ruba propasti.


Grad Vis, na čelu s ambicioznim i odlučnim gradonačelnikom  Ivom Radicom, odlučio je takvoj praksi stati na kraj pa će se tako početkom jeseni na Općinskom sudu u Splitu održati prvo, po mnogočemu apsurdno ročište u postupku koji je Grad Vis poveo protiv RH.


Grad Vis, naime, tužbom osporava upis države kao vlasnika vojnih objekata te zahtijeva da se upravo njega upiše kao vlasnika. Gradonačelnik Visa Ivo Radica kaže da je naprosto bio prisiljen krenuti s tužbom protiv države, s obzirom da već 20 godina neiskorišteni, devastirani vojni objekti na području Grada Visa ipak predstavljaju velik prostorni, komercijalni i turistički potencijal koji su lokalne vlasti odmah spremne staviti u funkciju. 


Četiri zone, dva rješenja


–  Pokušali smo o ovoj temi, prije podnošenja tužbe, razgovarati s potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem, ali do njega nismo uspjeli doći, što smo protumačili kao nezainteresiranost i nerazumijevanje za ovu ozbiljnu situaciju. Sada pokušavamo doći do premijera Zorana Milanovića kojem ćemo ponuditi konkretan, i za obje strane koristan dogovor. Radi se o tome da je Grad Vis bivše vojne komplekse, a to su velika zemljišta površine od preko 300 tisuća četvornih metara na atraktivnim lokacijama, kao i nekoliko prekrasnih objekata poput Češke vile – nedavno stavili u prostorni plan i odredili im turističku namjenu. Mi smo kroz svoj prostorni plan do detalja definirali namjene za četiri vojne zone na području grada Visa: Nova pošta Parje je lokacija na koju želimo prebaciti trajektno pristanište i rasteretiti centar Visa, Češka vila je atraktivan poluotok na južnom ulazu u višku luku gdje je predviđen hotel s 5 zvjezdica i kapacitetom od 150 ležaja, bivše vojno područje Stonac pretvorilo bi se u hotel sa 350 ležajeva, a Zlopolje, jedina od tih lokacija koja se nalazi na kontinentalnom dijelu otoka, postalo bi poduzetnička zona s novom vinarijom, uljarom i ostalim poljoprivrednim kapacitetima. Naši su planovi konkretni i zato se unatoč tužbi i prvom ročištu ipak nadamo nagodbi i dogovoru s Vladom RH kojoj nudimo mogućnost dogovora na dva načina, kaže gradonačelnik Radica.


Prva je varijanta da se Grad Vis upiše kao vlasnik objekata i nekretnina, a da se državu obešteti, kao što je dogovoreno još 2002. s Račanovom Vladom, u čije ime je pregovarao Goran Granić, kroz pronalazak adekvatnih smještajnih prostora za lučku kapetaniju, sud i pomorsku policiju.


Prema onome što nam je rekao gradonačelnik Radica, druga je varijanta očito bliža mogućoj realizaciji, a plan je da se premijeru Milanoviću u direktnom razgovoru predloži da država i ubuduće ostane vlasnik vojnih nekretnina, ali da se Gradu Visu omogući, s obzirom na to da je donio prostorno plansku dokumentaciju, hitno raspisivanje međunarodnih javnih natječaja za traženje investitora zainteresiranih za ulaganje u četiri vojna kompleksa.


– Na taj način izuzetno vrijedni vojni objekti i tereni ostali bi državna imovina koja bi se dala u najam ili koncesiju najboljim domaćim ili stranim ponuđačima. Naš je stav otpočetka, oduvijek, da se ta kapitalna imovina ne smije nikome prodavati, ni strancu ni domaćem ulagaču. To su nekretnine na strateškim i atraktivnim lokacijama i moraju ostati ili gradsko, ili državno vlasništvo. Mislim da se upravo zbog takvog stava dosad nije rješavalo pitanje vojne imovine na Visu. Mnogi su, naime, ovdje bacili oko, htjeli da im politika, ova ili ona, namjesti te nekretnine za male novce, a ja sam uvijek govorio i borio se protiv toga. Zato smo dosad imali blokiranu situaciju. No, iako je status tih nekretnina u sve četiri vojne zone neriješen i kreće sudski spor, već sada, glavu mi skinite ne bude li tako, samo za Češku vilu postoji interes 20 velikih investitora ako se raspiše međunarodni javni natječaj, kaže Radica. Tvrdi kako država, odluči li se za suradnju s Gradom Visom, dogovorom može puno dobiti, a ništa izgubiti.



NOVA POŠTA PARJE   trajektno pristanište ČEŠKA VILA  hotel s pet zvjezdica STONAC   hotel s 350 ležajeva ZLOPOLJE   poduzetnička zona s novom vinarijom, uljarom i ostalim poljoprivrednim kapacitetima


Može se pretpostaviti da je ukupna vrijednost sva četiri vojna kompleksa nekoliko desetaka milijuna eura,  obzirom da su prostornim planom na tim lokacijama predviđeni atraktivni hotelski, prometni i gospodarski sadržaji.



1. GRAD VIS POSTAJE VLASNIK objekata i nekretnina, a država dobije obeštećenje (odgovarajući smještaj lučke kapetanije, suda i pomorske policije)2. DRŽAVA OSTAJE VLASNIK nekretnina, ali Grad Vis smije raspisati međunarodne natječaje i tražiti investitore


Korist svima


Država, naime, bez ijedne uložene kune, uz proceduru natječaja koju bi proveo Grad Vis pa tako i izbor koncesionara koji bi ulagali u vojne nekretnine i objekte, u kratkom razdoblju može očekivati prihode s raznih osnova.


Naravno, isto kao i Grad Vis koji bi samo od stavljanja u funkciju područja Češke vile, kompleksa od 80 tisuća četvornih metara kojim dominira troetažni objekt na ulazu u višku luku, godišnje uprihodio oko 500 tisuća kuna.


– To je, stavljanjem u funkciju jednog od nekoliko vojnih kompleksa, povećanje od gotovo 5 posto našeg proračuna. Samo u okviru realizacije projekta oko Češke vile posao bi sigurno našlo tridesetak Višana, dok bi država svoj interes pronašla kroz prihod od koncesijske naknade ili za najam prostora, kroz obvezna davanja na plaće, porez na dobit… Uglavnom, stavljanjem u funkciju sve četiri vojne zone svi bi imali veliku korist, a moramo samo dogovoriti omjere u kojima će Grad i država dijeliti neke prihode. I zato ne mogu vjerovati kako država, odnosno Vlada RH, u ovoj teškoj, recesijskoj gospodarskoj situaciji, može biti krajnje nezainteresirana za postizanje dogovora koji osigurava viši standard života i gospodarstva na otoku i državnom proračunu nove prihode, zaključio je Radica.