Penjači zaustavili radove

U NP Paklenica zamalo betonom zaliven prirodni i povijesni fenomen

Vedrana Simičević

Unutarnja strana dvadesetak metara visoke kamene »ljuske« u kanjonu Velike Paklenice koja privlači veliki broj penjača, ali i turiste, zamalo je stradala zbog betonske konstukcije vanjske jedinice za klimu



STARIGRAD PAKLENICA Pomalo bizarna situacija dogodila se u ponedjeljak u Nacionalnom parku Paklenica kad je samo brza reakcija velikog broja penjača iz cijele Hrvatske spriječila devastaciju jednog prirodnog fenomena, koji uz to ima i povijesno-turistički značaj. Radi se o unutarnjoj strani dvadesetak metara visoke kamene »ljuske« u kanjonu Velike Paklenice na kojoj je još od osamdesetih godina napravljen jedan od najpoznatijih penjačkih smjerova u svijetu, poznat pod imenom »Il Maratonetta«. Smjer zbog kojeg veliki broj stranih penjača hodočasti u Paklenicu da bi ga probao popeti, a ispod kojeg se nerijetko fotografiraju turisti, zamalo je nestao pod betonskom konstrukcijom vanjske jednice za klimu u podzemnim tunelima koji se uređuju u muzej. Da stvar bude zanimljivija, naručitelj radova je Nacionalni park Paklenica. Uzbuna je započela još ove nedjelje kad su penjači koji su se zatekli u kanjonu primjetili veliko betonsko postolje u podnožju smjera. Fotografije devastacije ove atrakcije po kojoj je, između ostalog, Paklenica često spominjana na specijaliziranim svjetskim portalima, proširile su se društvenim mrežama, a uprava Nacionalnog parka, kao i Ministarstvo zaštite okoliša od jutra su obasipani prigovorima penjačkih klubova. 


– Taj smjer je ispenjao jedan od najpoznatijih svjetskih penjača Talijan Maurizio Zanolla još 1987. godine i tada je to bio jedan od deset najtežih smjerova na svijetu. Od tada se Paklenica pročula u smislu ekstremnog sportskog penjanja. To je jedan od simbola Paklenice, sama ta velika ljuska je i svojevrsni prirodni fenomen. Tamo bi Nacionalni park trebao postaviti tablu da se pohvalimo s tim što imamo, a ne pokušati uništiti to nasljeđe, kazao je jedan od najboljih hrvatskih sportskih penjača Ivan Lisica iz Splita. Apeli su naposljetku urodili plodom i uprava Parka po kratkom je postupku  naredila izvođačima da obustave radove i uklone betonske temelje. Zlatko Marasović, prije tjedan dana izabrani vršitelj dužnosti ravnatelja NP Paklenica kazao nam je da je došlo do previda.  


–  Mene je ova priča isto zatekla. Prema riječima izvođača oni su odlučili vanjsku jedinica termotehničkih instalacija postaviti negdje gdje će biti zaštićena od pada kamanje, a kako sam tek došao nisam bio upućen da će oni to staviti baš tamo. U svakom slučaju, uputili smo ih da to moraju staviti negdje drugdje, kazao nam je Marasović  potvrdivši da ovo penjačko naslijeđe treba očuvati. Inače, od ukupnog broja posjetitelja Paklenice, tridesetak posto otpada upravo na turiste-penjače iz cijelog svijeta.