Dvije godine od operacije u Americi

Stephanie Milda sutra kreće u školu zahvaljujući ljudima velikog srca

Suzana Bandić

Ova mala, hrabra djevojčica s čarobnim, nevinim dječjim osmjehom i pogledom punim želje za životom, prije dvije je godine u Zadranima, a kasnije i diljem zemlje i inozemstva, probudila ono najbolje – humanost i suosjećajnost. U svega nekoliko tjedana za njezino liječenje u Americi, nakon nekoliko neuspješnih zahvata u Hrvatskoj, prikupljeno je oko 3,5 milijuna kuna



ZADAR Stephanie Milda, najmlađa zadarska heroina čiji je život spašen zahvaljujući ljudima velikog srca, sutra kreće u školu. Iako je Arnold Chiari Malformacija neizlječiva, nakon uspješne operacije u Chicagu prije dvije godine, Stephanie danas, kako piše današnji Zadarski list, izgleda i funkcionira kao i svi njezini zdravi vršnjaci.


– Uzbuđena sam i radujem se polasku u školu. Imam sve knjige, pernicu, torbu… Spremna sam!, kaže Stephanie, ponosno pokazujući sadržaj pernice i torbu na omiljenu joj Minie Mouse. Veliku podršku Stephanie ima u Melanie, starijoj sestri koja joj je dala i korisne savjete.


Narasla preko 20 centimetara


– Stephanie je prošla sva testiranja bez problema, zna čitati i pisati i raduje se polasku u školu, kaže mama Anita, dodajući kako će ipak, uz školsku opremu ona sa sobom u školu nositi i lijekove jer se ponekad loše osjeća. Uskoro ju čeka i kontrola, no cijela obitelj nada se najboljem.




– Ona je od operacije do danas narasla preko 20 centimetara i dobila desetak kilograma. Visoka je 125 centimetra, a teška 23 kilograma. Sretni smo i, naravno, zahvalni dok živimo svima onima koji su nam pomogli kad je to bilo potrebno. Nikada nećemo zaboraviti sve dobre ljude koji su nam na bilo koji način pomogli da Stephanie ode u Ameriku na operaciju i da dobije šansu za život kakav imaju njezini vršnjaci, život bez boli i suza, kaže mama Anita, ponosno ističući kako zahvaljujući dobrim ljudima danas postoji i Zaklada ACM Stephanie. 


– Zaklada ima pet osnovnih projekata od kojih smo onaj prvi, »Zadar Zajedno«, odradili u lipnju na Trgu Pape Ivana Pavla II, a drugi ćemo odraditi 28. listopada u Zagrebu. To je međunarodno obilježavanje ACM koje ćemo mi odraditi skromno, šetnjom, tek da ukažemo na ovu rijetku, ali vrlo opaku, pa čak i smrtonosnu bolest, koja se ne može izliječiti već samo zaliječiti, kaže Anita Milda i sama uzbuđena što njezina djevojčica kreće u školu.


Prikupljeno 3,5 milijuna kuna


Ova mala, hrabra djevojčica s čarobnim, nevinim dječjim osmjehom i pogledom punim želje za životom, prije dvije godine u Zadranima, a kasnije i diljem zemlje i inozemstva, probudila je ono najbolje – humanost i suosjećajnost. U svega nekoliko tjedana za njezino liječenje u Americi, nakon nekoliko neuspješnih zahvata u Hrvatskoj, prikupljeno je oko 3,5 milijuna kuna. U akciju su se uključili svi – obični mali ljudi koji rade za mjesečnu plaću od par tisuća kuna, umirovljenici, ali i tvrtke, estradnjaci, sportaši… Dio novca potrošen je za potrebe liječenja, a preostali dio prebačen je na račun Zaklade kako bi se moglo pomoći drugoj djeci oboljeloj od ove teške bolesti.