Svečano otvorenje

Split dobio LGBT Centar, najavljen ovogodišnji Pride

Hina

"Ovdje smo u funkciji onih koji su ispunili svoje obećanje. Ono što smo obećali to smo i napravili. Razlozi su svima vrlo jednostavni, a ja ću ih opet ponoviti - ljudska prava. Ništa više i ništa manje. Kada dođete do toga onda svatko ima pravo zamisliti, tražiti, govoriti ono što misli da je najbolje za njega", poručio je Baldasar



SPLIT - Hrvatska je danas dobila svoj drugi LGBT Centar, onaj u Splitu koji je rezanjem vrpce svečano otvorio gradonačelnik Ivo Baldasar, a tom je prigodom za 7. lipnja najavljena i četvrta povorka homoseksualnih, biseksualnih, transrodnih, transeksualnih, interseksualnih i queer osoba Split Pride 2014.


LGBT Centar Split je otvoren prije mjesec dana te se u njemu svakodnevno održavaju aktivnosti priprema za ovogodišnji Pride, a najavljene su i filmske projekcije, izložbe i razne radionice.


“Ovdje smo u funkciji onih koji su ispunili svoje obećanje. Ono što smo obećali to smo i napravili. Razlozi su svima vrlo jednostavni, a ja ću ih opet ponoviti – ljudska prava. Ništa više i ništa manje. Kada dođete do toga onda svatko ima pravo zamisliti, tražiti, govoriti ono što misli da je najbolje za njega”, poručio je Baldasar.




Naglasio je kako će taj centar biti vrlo značajan za Split i Dalmaciju, ne samo za sveukupno podizanje razine svijesti, već i da se “saniraju određene dugotrajne posljedice”.


Pod tim “posljedicama” smatra marginalizaciju i nasilje koje su pripadnici LGBT zajednice doživljavali u Splitu, zbog čega je zamolio sve one koji se ne slažu s tom zajednicom da na Pride ne dolaze vikati i iskazivati oblik nasilja, već da normalno razgovaraju. Sve ostale pozvao je da se pridruže povorci, sudionik koje će i sam biti.


Na svečanom otvorenju je najavljen ovogodišnji Split Pride, četvrti po redu u tom gradu. Održat će se 7. lipnja u Đardinu s početkom u podne. Prema rasporedu, povorka će u 14 sati krenuti iz Đardina ulicom Kralja Tomislava, Marmontovom ulicom, Rivom, ulicom Marka Marulića te Narodnim trgom preko Bosanske ulice natrag do Đardina, gdje će se održati Split Pride program.


U LGBT centru rekli su kako se tamo zadnjih tjedan dana prikupljale donacije za stradale u poplavljenim područjima Hrvatske, BiH i Srbije, a donacije će se prikupljati i dalje.


Članice i članovi udruge “Rišpet” prostorije LGBT centra koristit će kako bi se bavili javnim zagovaranjem, organiziranjem javnih okupljanja, informiranjem i edukacijom javnosti o LGBT temama te organiziranjem kulturno-društvenih događanja, izložaba, javnih projekcija filmova, festivala i drugih aktivnosti usmjerenih na promicanje LGBT i queer kulture.


I ove godine je slogan “Potpuna ravnopravnost” kojom organizatori Pridea, po prvi put samostalno udruga “Rišpet”, želi ukazati na neravnopravan i diskriminirajući položaj LGBT osoba u Hrvatskoj.


“I dalje tražimo ravnopravnost, jednaku pravnu zaštitu za istospolne obitelji koju uživaju raznospolne obitelji, pravo na brak i izvanbračnu zajednicu i od svojih zahtijeva nećemo odustati. Nema razloga da Vlada tretira pitanje zaštite istospolnih obitelji kroz poseban zakon, kao što nema razloga ni za izuzimanje posvajanja djece iz prijedloga zakona”, kazala je Sanja Juras iz lezbijske grupe “Kontra”.