Daliju "prekrstio" u - Dalić

Dalija Orešković napala Kuščevića: ‘Je li njemu dobro, pa ni ime mi ne zna izgovoriti? A ne ide mu baš ni logika’

Dražen Ciglenečki

HDZ, inače, već praktično otvoreno priznaje da su, iz njihove perspektive, pogriješili kad su za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa odabrali Natašu Novaković



ZAGREB Ministar Lovro Kuščević je jučer želio nešto reći o Povjerenstvu na čelu s Dalijom Orešković, ali govorio je o – bivšoj predsjednici Dalić.


– Moram se zapitati, je li njemu dobro. Nije znao niti moje ime izgovoriti. A ne idu mu ni pravo, matematika ni logika. Prisjećam se kako me, kad više nisam bila u Povjerenstvu, javno zvao da kao ekspert sudjelujem u radnoj skupini za novi zakon o sukobu interesa, a sad tvrdi da sam politizirala to tijelo. Ja sam u međuvremenu ostala ista osoba. A to što se Kuščević poziva na pravničke krugove, da možda nije u pitanju odvjetnički ured Borisa Šavorića? U svakom slučaju, moramo se suprotstaviti barbarskim pritiscima ove vlasti na rad neovisnih institucija. Tim bahatim, bezobraznim političarima treba reći, tko ste vi da se usuđujete ovako nastupati, kazala nam je Dalija Orešković.


HDZ, inače, već praktično otvoreno priznaje da su, iz njihove perspektive, pogriješili kad su za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa odabrali Natašu Novaković. Oni, naravno, ne žale za Dalijom Orešković, ali iz jučerašnjih izjava političkog tajnika HDZ-a Lovre Kuščevića, ministra uprave, može se iščitati da su vjerovali da će Nataša Novaković biti bitno drukčija od svoje prethodnice na mjestu predsjednice Povjerenstva, što zasad nije slučaj.




Štoviše, Kuščević je ustvrdio da se Povjerenstvo stavlja u funkciju politike, a sigurno nije mislio da je to politika HDZ-a nego njegovih protivnika. Usto je ministar faktično pozvao ostale članove Povjerenstva da pruže otpor svojoj predsjednici. Nataša Novaković odbija sve primjedbe da se bavi politikom.


Povod novog zaoštravanja HDZ-a prema ovom Povjerenstvu je činjenica da su otvorili predmet putovanja izaslanstva te stranke, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, vladinim zrakoplovom u Helsinki na skup EPP-a. Iz HDZ-a i Vlade uvjeravaju da time nisu kršeni nikakvi propisi, ali umjesto da samo odgovore na upit Povjerenstva o nekim detaljima tog puta, HDZ je i pokrenuo kampanju diskreditacije tog tijela.


– Moram reći kako u pravničkim krugovima postoji određena zabrinutost zbog kvalitete odluka koje Povjerenstvo donosi. Svjedoci smo da Upravni sud učestalo poništava te odluke. Imali smo nedavno takav slučaj i u Ministarstvu uprave. To zaista zabrinjava. Može se naslutiti da se to Povjerenstvo, koje bi trebalo biti nepolitično i neovisno, polako stavlja u funkciju politike – rekao je Kuščević. Dodao je da je politizacije Povjerenstva bilo i u mandatu Dalije Orešković, a kako procjenjuje da je i Nataša Novaković krenula tim putem apelirao je na ostatak Povjerenstva da je ne slijedi.


– Ne bih htio da se takvim primjerom povedu i svi drugi članovi i članice Povjerenstva. Moja je poruka, Povjerenstvo u svakom slučaju da, ali neka rade svoj posao u okviru zakona, a ne da se to tijelo politizira – upozorio je Kuščević.