Polemika oko objave Registra branitelja

Đakić: Mnogima zbog Registra prijeti Božić u srbijanskom zatvoru; Matić: Ne plašite branitelje

Hina

Na ministrovu poruku kako se branitelji ne trebaju bojati jer više nema UDBA-e i KOS-a, Đakić je odgovorio: "Ima Vukčevića, ima Nikolića, ima Dačića"



ZAGREB – Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić pozvao je danas HDZ-ove zastupnike da ne plaše hrvatske branitelje kako će srbijanske vlasti objavu podataka iz Registra branitelja iskoristiti za podizanje optužnica protiv njih.



Jadranka Kosor (HDZ) optužila je danas, u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja, ministra branitelja Predraga Matića kako ismijava pravnu državu i ruga se braniteljima kada tvrdi da je spreman ići u zatvor umjesto onog branitelja koji tamo završi zbog objave Registra branitelja.„Opetovanje o tome kako ste spremni ići u zatvor umjesto nekog drugog branitelja jest ismijavanje pravne države. Vi dobro znate kao što znam i ja da je to nemoguće, da vi ne možete ići umjesto nekoga drugoga u zatvor pa makar i bilo koji vaš postupak uzrokuje ili bude neka klica nekog početka progona bilo koga pa bio to i hrvatski branitelj“, poručila je Kosor Matiću. Na ovaj način, kazala je, rugate se i braniteljima kad kažete: eto umjesto nekog tko će biti osuđen, ja ću ići u zatvor.Ministar Matić odgovorio joj je kako zna da je sve što je rekao o odlasku u zatvor pravno nemoguće. Dodao je, međutim, da ako će to nekog zadovoljiti štrajkat će glađu dok je netko u zatvoru.Nitko neće biti procesuiran osim eventualnih počinitelja ratnih zločina, a to smo već rekli milijun puta – u Domovinskom ratu dogodile su se neke stvari kojih se sramimo, na koje nismo ponosni i koje nam ne služe na čast, ustvrdio je. „Meni kao hrvatskom branitelju neki od tih nisu više kolege, ne priznajem ih za kolege i trebaju odgovarati“, poručio je ministar branitelja.


»Nemojte plašiti ljude«, poručio je Matić HDZ-ovcima u Hrvatskom saboru, uzvraćajući na istup Josipa Đakića (HDZ) kako srbijanske vlasti mogu objavu Registra iskoristiti za podizanje optužnica, zbog čega nekim braniteljima, po Đakićevim riječima, prijeti i da ovaj Božić dočekaju iza rešetaka srbijanskog zatvora.




Na ministrovu poruku kako se branitelji ne trebaju bojati jer više nema UDBA-e i KOS-a da ljude prate i proganjaju, Đakić je odgovorio: »Ima, ima. Ima Vukčevića, ima Nikolića, ima Dačića. Ima onih koji stalno brinu i skrbe i koji će upotrijebiti Registar hrvatskih branitelja kako bi dodatno napisali optužnice i stavili određena imena u njih pa onda neka se peru i skidaju«, poručio je Đakić.


»Nemojte, molim vas, plašiti branitelje s tim. Nemojte, za ovih 20 godina svi koji žele nešto znati o hrvatskim braniteljima već i znaju«, odgovorio mu je Matić, ističući da su sve izjave koje su pod batinama davali branitelji zatočeni u srbijanskim logorima, gdje je i sam bio, proglašene nevažećima.


»Oni (u Srbiji) imaju pravo na svoje političke probleme i neka ih rješavaju, ali ni na koji način ne ugrožavaju hrvatske branitelje, ne ugrožavaju hrvatske građane. Nećemo se brinuti o njihovim unutarnjim političkim stvarima«, kazao je ministar.


»Nemojte stalno plašiti ljude lovom na vještice«, poručio je Đakiću i SDP-ovac Josip Benčić.


Đakić je, pak, u ime HDZ-a prozvao vladajuće da braniteljima mažu oči lažnim obećanjima da će dobiti neka nova prava, iako za to nisu osigurana sredstva u proračunu.


»Ovako predložene zakonske izmjene učinjene su najviše kako bi se omogućila objava Registra branitelja i taj pokušaj sigurno neće koristiti jačanju ugleda i časti hrvatskih branitelja, a naročito jačanju digniteta Domovinskog rata, već nasuprot, novim konfrontacijama, kriminalizacijom, podjelom, prozivkama, tužbama i prijavama«, poručio je Đakić.


Njegov stranački kolega Tomislav Ivić istaknuo je da HDZ nije protiv otkrivanja lažnih branitelja, potvrdu čega vidi i u podatku da je u zadnjih osam godina Ministarstvo branitelja, kada ga je vodio HDZ, 2500 ljudi izbrisao iz Registra.


»Mi smo za provjeru, da institucije sustava rade svoj posao, a nikako da ulica odlučuje o tome je li netko bio branitelj ili nije, a do toga će objava Registra dovesti«, rekao je Ivić, prozivajući Matića da u Ministarstvu nije pokrenuo nikakve aktivnosti »osim vlastite promocije«.


Franko Vidović je u ime SDP-a kazao kako brojka od 501.666 branitelja, koliko ih je u Registru, izaziva prijepor među braniteljima i građanima.


Ustvrdio je da se status branitelja do prije dvije godine mogao dokazati uz dva svjedoka te da je »inflacija branitelja relativizirala njihovo učešće u ratu«.Kazao je i da je objava Registra predizborno obećanje. »To je naše izborno obećanje, s njim smo išli na izbore i imamo pravo to provesti«, poručio je Vidović.

Dujomir Marasović (HDZ) tvrdi, međutim, da se Registar objavljuje u negativnom kontekstu. »Uvijek se objavljuje nešto što je negativno, kao što ste objavili ste listu poreznih dužnika, registar objavljujete s negativnom konotacijom, da hrvatske branitelje stavite na stup srama«, rekao je Marasović.


Založio se da se, uz braniteljski, objavi registar »30 tisuća članova fašističke talijanske okupatorske vojske« i korisnika partizanskih mirovina.


I Damir Kajin (IDS) je za ideju da se objave slični registri vojnika iz Drugog svjetskog rata.


»Ovo nije veliki korak za čovječanstvo, možda ni za Vladu i Sabor, ali je korak naprijed za braniteljsku populaciju«, ocijenio je Kajin.


Naglasio je kako je dobro da svaka vlada učini korak naprijed u valorizaciji doprinosa branitelja u stvaranju hrvatske države.


»Krivo mi je da ono malo preživjelih boraca NOB-a nikako da dođe na svoje. Oni su sve dali u obranu ovih prostora od fašista, nacista, domaćih kolaboracionista, ustaša, četnika«, rekao je Kajin.


Zastupnicima je povjerio da mu je predsjednik Ivo Josipović kazao kako je otac generala Ante Gotovine bio partizan. »Vidi se da jedan ovakav oficir i gentleman ima takve korijene«, rekao je Kajin.


Na tumačenje Josipa Đakića (HDZ) da bi objava Registra mogla pomoći politici Srbije, čiji glavni tužitelj najavljuje procesuiranje akcija Hrvatske vojske, Kajin je poručio, »Šeksa ne damo nikome«.


»Lako ćemo sa Srbijom i njihovim optužnicama. Mislim da se oni više moraju plašiti hrvatskog pravosuđa«, rekao je Kajin.


Za objavu Registra branitelja je i Dinko Burić (HDSSB).


»Niz proteklih godina oko nas branitelja stvarala se loša atmosfera. Naša djeca ne uče o stvarnoj povijesti, udžbenike ne pišu pobjednici, nego poraženi. Meni će biti čast da mi ime bude objavljeno, kako bi prijatelji moga sina i kćeri znali da im se otac borio za Hrvatsku«, rekao je Burić.


Ocijenio je da je objava registra sporna samo za one kojima je upisano vrijeme koje nisu proveli u ratu. »Registar zanima suborce koji su istoga dana došli u postrojbu, a ima onih koji su dopustili da im se status vodi i godinu dana prije nego što je započeo rat«, ustvrdio je Burić.


Dražen Đurović rekao je kako se Klub HDSSB-a ne protivi objavi popisa hrvatskih branitelja, jer ne vjeruje da je u obrani Hrvatske sudjelovalo pola milijuna branitelja, ali i istaknuo kako se uz taj popis treba objaviti i popis onih protiv kojih su se branitelji borili, odnosno hrvatskih državljana koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku.


Osnovu za takav popis, dodao je, činili bi podaci DORH-a o osobama protiv koje su bile podignute optužnice zbog sudjelovanja u pobuni protiv suvereniteta i pravnog poretka Hrvatske, ali su naknadno abolirani, a takvih je, rekao je, više od 20 tisuća.


»Nije nam cilj revanšizam i dizanje tenzija, nego je povijesna istina da su uz branitelje postojali i oni protiv kojih su se branitelji borili, a danas su punopravni građani RH«, naglasio je Đurović.


»Ako javnost ima pravo znati tko je državi dužan porez, onda ima pravo znati i koji su državljani sudjelovali u agresiji na Hrvatsku«, poručio je.