Sporni uređaj

DRŽAVA NE ODUSTAJE Unatoč dokazima da su razdjelnici neisplativi, svi će ih morati ugraditi

Bojana Mrvoš Pavić

Ministarstvo energetike na čelu s Tomislavom Ćorićem, sudeći po njegovim izjavama, od ugradnje razdjelnika neće odustati. »Ne postoje nedvojbeni dokazi o štetnosti, odnosno o negativnim posljedicama ugradnje razdjelnika«, kaže Ćorić



Unatoč studiji Ekonomskog instituta iz travnja prošle godine, koja je pokazala da razdjelnici za većinu potrošača toplinske energije nisu ekonomski isplativi, Ministarstvo energetike na čelu s Tomislavom Ćorićem, sudeći po njegovim izjavama, od daljnje ugradnje razdjelnika neće odustati.


»Ne postoje nedvojbeni dokazi o štetnosti, odnosno o negativnim posljedicama ugradnje razdjelnika«, kazao je još u studenom Ćorić, a uoči Božića najavio da će novi Zakon o tržištu toplinske energije biti izrađen do proljeća te će njime biti uvedeni drugačiji korekcijski faktori za stanove čiji je položaj u zgradama lošiji.



Ljiljana Mrkonjić, tajnica udruge Razdjelnici topline kaže kako će »stanje, moguće, biti ‘popravljeno’ tako što će se veći dio potrošnje grijanja obračunavati po kvadraturi stana, i uvesti korekcijski faktori prema položaju stana u zgradi«.




– To znači da će građani, međutim, i dalje imati visoke troškove za razdjelnike – njihovo očitavanje, ugradnju. Samo očitavanje zgradu od stotinjak stanova godišnje košta 150.000 kuna – kaže Mrkonjić. Kako dodaje, ugrađivači opreme neće ni sad ostati bez dobre zarade, samo će, budući da je »bara postala pretijesna«, i za njih biti uvedeni neki stroži kriteriji.



Opet prijete i kazne


Neslužbeno se iz političkih krugova može čuti da bi Ćorića na mjestu ministra energetike uskoro mogao zamijeniti Ivan Vrdoljak, a upravo je Vrdoljak Zakonom o tržištu toplinske energije kao ministar gospodarstva 2013. godine i uveo obavezu ugradnje razdjelnika, uz prijetnju kazni od 50.000 do sto tisuća kuna. Ugradilo ih je oko 104 tisuće kućanstava, a preostalo je još oko 50.000. Hoće li u novom, izmijenjenom zakonu, ostati kazne za neugradnju, i kolike, nije poznato, kao ni to tko na zakonu radi. Ćorićevo ministarstvo ne želi otkriti tko su autori izmjena zakona, no odgovara nam kako među njima nema onih koji su radili postojeći zakon. Njime je, pored razdjelnika, uvedeno i fiktivno tržište centralnim grijanjem, na kojem opskrbljivači sami formiraju cijene, a konkurencije nemaju.


– Nečuveno je da ministar Ćorić, doktor ekonomskih znanosti, kaže da ne postoje nedvojbeni dokazi o štetnosti, odnosno o negativnim posljedicama ugradnje razdjelnika. Drugim riječima, za građane nije štetno i nema negativne posljedice ako ugrađuju nešto što nije isplativo! – ističe profesor Ivica Džeba s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, koji se nekoliko godina bori protiv obaveze ugradnje razdjelnika.


Podsjetimo, upravo je analiza Ekonomskog instituta pokazala da većina potrošača u razdoblju od deset godina, koliki je radni vijek razdjelnika, ni uz uštede energije neće povratiti početnu investiciju u njihovu ugradnju.


Obaveza ugradnje, boji se Džeba, neće biti ukinuta jer država strahuje od odštetnih zahtjeva potrošača, a zanimljivo je, kaže, kako više nitko na vrhu ne spominje niti to da smo zbog EU direktive imali obavezu ugradnje, kao što se spominjalo za Vrdoljaka. »Lagali su nam«, zaključuje Džeba. HDZ će, navodi mogućnost, izmjenama zakona uvesti pravo izbora na ugradnju i nove koeficijente obračuna potrošnje za one koji su ih već ugradili.


Mostov prijedlog


Bivši državni tajnik za energetiku, Mostovac Ante Čikotić također navodi kako postoje nedvojbeni dokazi da su razdjelnici ekonomski neisplativi.


– Ako se ne isplate u razdoblju od deset godina, kako kaže studija, onda je to itekakakv dokaz – navodi Čikotić, koji je studiju u travnju prošle godine i predstavljao.


– Čudi me što studiju nije uvažio i Ćorić, ekonomist, a nitko je dosad nije osporio – kaže Čikotić. Most će uskoro, kad Sabor počne s radom, u proceduru poslati svoj prijedlog Zakona o toplinarstvu, kojim se predviđa sloboda izbora ugradnje razdjelnika i ukidanje kazni.