Nezakoniti poslovi

DORH provodi istragu o spornom zakupu zemlje, pod lupom ugovori iz mandata Tihomira Jakovine

Bojana Mrvoš Pavić

Kako je više od 800 stočara i dalje na čekanju, aktualni ministar Tolušić dao je nalog da se s njima potpišu ugovori / Foto D. KOVAČEVIĆ

Kako je više od 800 stočara i dalje na čekanju, aktualni ministar Tolušić dao je nalog da se s njima potpišu ugovori / Foto D. KOVAČEVIĆ

Prijava je podnesena zbog sumnje da je dio zemljišta dodijeljen nezakonito, i to tvrtkama iz Osatina grupe Mirka Ervačića, prijatelja bivšeg ministra Jakovine



ZAGREB – Državno odvjetništvo je, kako doznajemo, u Agenciji za poljoprivredno zemljište pokrenulo istragu o interventnoj dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta – pašnjaka, livada i oranica – na rok od deset godina stočarima koji nemaju dovoljno zemlje, mjeri koju je Agencija provodila prošle godine, dok je ministar poljoprivrede bio Tihomir Jakovina. Prijavu je DORH-u 19. listopada, na zadnji dan mandata Jakovininog nasljednika Davora Romića, podnijelo Ministarstvo poljoprivrede, koje je prethodno u Agenciji provelo nadzor te ustanovilo da je dio zemljišta dodijeljen nezakonito, i to tvrtkama iz Osatina grupe Mirka Ervačića, Jakovininog prijatelja. Preispituje se i odgovornost Blaženke Mičević, bivše ravnateljice Agencije, koja je ostavku na to mjesto dala krajem rujna, upravo u vrijeme kad je Ministarstvo dovršavalo nadzor u njenoj agenciji.


Politički pritisak


Ministarstvo je tom internom istragom utvrdilo da je do početka nadzora sa stočarima sklopljeno 12 ugovora o zakupu državnog zemljišta, pri čemu ih je sedam zakonitih, a ostali su djelomično, ili potpuno nezakoniti, zbog čega je od DORH-a zatražena istraga i pokretanje sudskih postupaka kojima će sporni ugovori biti proglašeni ništetnima. Riječ je o ugovorima koje je Agencija za mandata Blaženke Mičević sklopila s društvom Agro Bovis i Farma Tomašanci iz Osatina grupe, a koji su sklopljeni bez prethodno donesene odluke o tome, ili nisu bili u skladu s donesenim odlukama.


Mičević, dotad načelnica katastarskog odjela u Slavonskom Brodu, 2012. godine je imenovana zamjenicom ravnatelja Državne geodetske uprave no nakon dvije godine Upravni sud, temeljem prijave drugog kandidata koji se natjecao za taj posao, poništava rješenje Vlade o njenom imenovanju i ona odlazi iz Geodetske uprave. Početkom 2014. postaje ravnateljicom Agencije za poljoprivredno zemljište. Između ostalog, za njenog je mandata pokrenuta interventna dodjela zemljišta stočarima koji nemaju dovoljno zemlje. Stočarima je ponuđeno nešto više od 40 tisuća hektara zemlje, no interesa je bilo samo za 12,5 tisuća. Interventna je mjera, naime, rađena na brzinu i pod velikim političkim pritiskom, pa se događalo da se seljacima nudilo i zemljište pod autocestama, igralištima, šumom i slično. Apsurd je i to što su imali samo mjesec dana za prijavu, od početka do kraja svibnja 2015.


Stočari na čekanju




Zemljište je na kraju dobilo 837 poljoprivrednih gospodarstava, no dosad je potpisano samo 12 ugovora, pri čemu pet spornih, o kojima je provedena istraga Ministarstva poljoprivrede te ih je na daljnju istragu preuzeo DORH. Kako je više od 800 stočara i dalje na čekanju, tek je aktualni ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić Agenciji dao nalog da i s njima, čija su rješenja »čista«, potpiše ugovore. Zašto je sa samo 12 gospodarstva, između ostalog nezakonito s tvrtkama iz Osatina grupe, do sada potpisan ugovor, trebala bi pokazati daljnja istraga Državnog odvjetništva.



U kratkoj izjavi za naš list Blaženka Mičević jučer je kazala kako ne zna za pokretanje istrage DORH-a, da do nje takva informacija nije došla te ne želi išta komentirati dok ne bude znala o čemu je riječ. Na pitanje sjeća li se dodjeljivanja državnog poljoprivrednog zemljišta tvrtkama Osatina grupe i zbog čega su s njima sklopljeni nezakoniti ugovori, odgovara kako se, naravno, sjeća jer je bila ravnateljica Agencije, no ništa, ponavlja, ne želi komentirati.



Za vrijeme mandata Blaženke Mičević javnosti je najavljivan i informacijski sustav s podacima o poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu države, koji je trebao profunkcionirati do kraja 2014. godine, no još uvijek nije dovršen. Od sredine 2014. do sredine 2015. godine, nadalje, raspisan je velik broj javnih poziva za zakup ukupno preko sto tisuća hektara državnog zemljišta na razdoblje od 50 godina, no uopće nije poznato koliko je valjano sklopljenih ugovora. Vidljivo je samo to da su brojni javni pozivi poništeni, a zbog nepravilnosti i sumnjivih radnji podenesen je, doznajemo, velik broj kaznenih prijava protiv Mičević, kao i Jakovine.