Ususret subotnjoj proslavi

DAN USTANKA BEZ DRŽAVNOG VRHA Predsjednica u Srb ne ide, iz Vlade i Sabora još nisu odgovorili na poziv

Dražen Ciglenečki

Milorad Pupovac svake godine dolazi u Srb  D. STANIN/PIXSELL

Milorad Pupovac svake godine dolazi u Srb D. STANIN/PIXSELL

Dan ustanka bez državnog vrha – HDZ će vjerojatno ignorirati »Pupovčevu manifestaciju«



Na subotnju proslavu Dana ustanka naroda Hrvatske u Srb su pozvani i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ali nitko od njih nije još potvrdio svoj dolazak.


– Iz Ureda predsjednice stigla nam je isprika što Kolinda Grabar-Kitarović neće doći. Iz Vlade i Sabora nismo dobili niti to. Možda nam do subote još odgovore, ali ne vjerujem kad već dosad nisu, rekla nam je Marija Crnogorac iz Srpskog narodnog vijeća, suorganizatora okupljanja u Srbu.


Dakle, po svemu sudeći, HDZ će ignorirati manifestaciju koju povodom 27. srpnja 1941. svake godine priređuje njihov sada iznimno važan koalicijski partner Milorad Pupovac. Nekad nije bilo tako. Pupovac je u koaliciji s HDZ-om bio i između 2008. i 2012. i u to vrijeme je Vlada s četiri milijuna kuna financirala u Srbu izgradnju Spomenika ustaniku. Pokrovitelj otkrivanja tog spomenika 2010. bio je predsjednik Sabora Luka Bebić, čiji je izaslanik Pupovac tada pročitao njegov govor. Andrej Plenković je u kampanji za prošlogodišnje parlamentarne izbore naglasio da ga proslava u Srbu ne zanima. »Imamo 22. lipnja Dan antifašističke borbe i ja bih kao premijer išao u Brezovicu. Kad je riječ o Srbu, tamo su početkom devedesetih godina skupove održavale preteče Slobodana Miloševića«, izjavio je Plenković tijekom jedne televizijske debate sa Zoranom Milanovićem, koji mu skrenuo pažnju da je HDZ-ova vlada izdvojila državni novac za Spomenik ustaniku u Srbu.




Na obilježavanju 27. srpnja 1941. u Srbu je kao predsjednik znao biti Ivo Josipović, ali u subotu će, budući da je obnovio sukob s Pupovcem, izostati. Kako nam je kazala Marija Crnogorac, bivši predsjednik Stjepan Mesić potvrdio je dolazak. A danas će u Boričevcu, gdje Ministarstvo branitelja otkriva spomen-ploču za 24 civilne žrtve ustanka naroda Hrvatske, biti izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca Hrvatske, drugog suorganizatora proslave u Srbu.


– Ja sam u Boričevcu bio prije pet godine, a i ovaj će put naše izaslanstvo ići tamo položiti vijenac, rekao nam je Franjo Habulin, predsjednik SABH-a.