Virusi gripe haraju

Čuvajte zdravlje: Epidemija gripe se bliži vrhuncu

Barbara Čalušić

D. Kovačević

D. Kovačević

Prošli tjedan iz ordinacija u cijeloj županiji prijavljena su sveukupno 403 nova slučaja gripe



RIJEKA » Posljednji podaci Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije ukazuju da se epidemija gripe bliži vrhuncu: prošli tjedan iz ordinacija u cijeloj županiji prijavljena su sveukupno 403 nova slučaja gripe. Da je riječ o sve masovnijoj pojavi gripe, svjedoči i podatak da je dotad bilo sveukupno 268 prijava.


   Kao i uvijek, najviše oboljelih ima u dobnoj skupini od 30 do 64 godine gdje je samo u proteklom tjednu evidentiran 241 novooboljeli. Veći broj zaraženih može se primijetiti u skupini osnovnoškolaca od sedam do 14 godina, gdje je zabilježno 36 oboljelih, dok je kod starijih od 65 godina u prošlom tjednu zabilježeno 37 oboljelih. Inače, populacija iznad 65 godina skupina je koja ima pravo na besplatno cijepljenje, no iako su komplikacije gripe u starijoj dobi učestalije, odaziv starijih osoba na cijepljenje protiv gripe pada iz godine u godinu.



Do 12 mjeseci 0    Od 1 do 4. godine 9    Od 5. do 6. godina 5    Od 7. do 14. godina 36    Od 15. do 19. godina 20    Od 20. do 29. godina 55    Od 30. do 64. godina 241    Od 65. godina 37 Ukupno 403




   Cjepivo ove godine sadrži antigene protiv virusa H1N1 i H3N2 te virusa tipa B. Cjepivo ove godine ima smanjenu djelotvornost s obzirom da je virus H3N2 naknadno mutirao, zbog čega potpuna zaštita protiv njega nije sadržana u ovogodišnjem cjepivu pa se može očekivati da će od gripe oboljeti i osobe koje su se cijepile.


   Prema predviđanjima epidemiologa, vrhunac gripe trebao bi biti u predstojeća dva mjeseca. Trenutačno su u cirkulaciji dvije podvrste virusa gripe tipa A, H1N1 i H3N2, s time da je dominantniji podtip H3N2. Klinička slika gripe ne odstupa bitno od uobičajenih simptoma i već standardno radi se o visokoj temperaturi koju mogu pratiti glavobolja, drhtavica i respiratorni simptomi. Epidemiolozi upozoravaju da je gripa ozbiljna bolest te da je u ozdravljenju najvažnije mirovanje.


Dakle, osobe zaražene gripom ne bi smjele izlaziti jer se procjenjuje da jedan zaraženi može zaraziti još 12 do 15 osoba u svojoj okolini. Gripa se ne liječi antibioticima, liječe se njezini simptomi, i to uzmanjem toplih napitaka, lijekova za snižavanje temperature, a preporuča se i tuširanje mlakom vodom. Vrlo je važno uzimati dovoljno tekućine je organizam zaražen gripom gubi više tekućine.