Poreznici u kontroli

Čudo na Zrću: Dolazak poreznih inspektora u jednom danu povećao promet ugostitelja za – 150 posto!

Jagoda Marić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Iako je riječ o puno manjim iznosima i puno manjoj zaradi, izlazak inspektora na teren imao je isti efekt na ugostitelje i za vrijeme Đakovačkih vezova. Tamo je pak promet u objektima koji i inače za trajanja Vezova ostvaruju povećanu zaradu porastao 220 posto



ZAGREB  Dolazak poreznih inspektora u ljetovalište na Zrću »povećao« je dnevni promet tamošnjih kafića za čak 150 posto, odnosno za dva i pol puta. Naši izvori iz Ministarstva financija otkrivaju da se samo u jednom danu dolazak inspektora u ljetovalište poznato po velikim zabavama za mlade iz cijele Europe promet u popularnim kafićima povećao za nekoliko stotina tisuća kuna i najavljuju da će sada inspektori na terenu boraviti stalno, pa da će svako jutro, ako to bude trebalo, provjeravati blagajnu, odnosno promet gotovinom.


Iako je riječ o puno manjim iznosima i puno manjoj zaradi, izlazak inspektora na teren imao je isti efekt na ugostitelje i za vrijeme Đakovačkih vezova. Tamo je pak promet u objektima koji i inače za trajanja Vezova ostvaruju povećanu zaradu porastao 220 posto, odnosno više se nego utrostručio u odnosu na prethodni dan dok inspektori nisu bili na đakovačkim ulicama.Radi toga iz porezne uprave najavljuju da će dodatno, doslovno 24 sata dnevno, biti u nadzoru gdje god se ovoga ljeta održavaju manifestacije, koncerti ili velike zabave.

– Najavili smo prije neki dan da će se posebice na Jadranu koji sada svakodnevno u svakom većem mjestu ima neku značajniju feštu događati pojačan nadzor, ali dok god  inspektori nisu doslovno na terenu svašta se događa. Moguće je tako da gotovinu pronađemo u frižideru umjesto u blagajni i da vlasnik porezniku pokušava objasniti zašto je sve u redu s poslovanjem tog objekta, otkriva dio zanimljivosti iz ljetnog nadzora naš sugovornik iz Ministarstva financija.


Najavljuje da se nitko ne treba iznenaditi te da su na to upozorili i vlasnike, ako za vrijeme održavanja Ultre uz svaku blagajnu u Splitu, Hvaru ili Visu bude po jedan poreznik.




Uz to u Poreznoj upravi svjesni su i toga da za ljetnih mjeseci veliki broj publike na koncertima u pojedinim klubovima i kafićima okupljaju i hrvatske estradne zvijezde te ističu da i do njih dolaze najave tih koncerata, pa slikovito kažu da će i oni ovog ljeta biti na svakom koncertu, ali da će više paziti na promet u kafiću, a manje na izvođače i njihovu glazbu.