Povratak u pesimizam

Crobarometar: Čak 73 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a 56 posto građana ne odobrava Vladinu politiku

P. N.

Trenutačno 56 posto građana ne odobrava Vladine politike, a odobrava ih 32 posto dok njih 12 posto ne zna. Bilježi se dramatičan porast pesimista. Da zemlja ide u lošem smjeru, još u siječnju mislilo je 48 posto ispitanika, a sada to misli 73 posto građana



Dnevnik Nove TV  objavio je rezultate istraživanja Crobarometar koje je za Novu TV provela agencija Ipsos. 


Šest mjeseci eksperimentiranja


Eksperiment očito nije uspio. Priznao je to i ministar Butković. A i građanima je sve jasnije.


SDP, HDZ, Most, Živi zid …..pa dugo nitko


Da su kojim slučajem danas izbori, SDP bi osvojio 29,1 posto glasova birača, a HDZ 28,7 posto. No to je beznačajna zamjena mjesta između dvije vodeće stranke.




Zato se Most vratio na 7,9 posto potpore, a Živi zid ima 7,8 posto. MB 365 trenutačno uživa 4,3 posto potpore birača. Slijede HNS s 1,5, HSS s 1,4, IDS s 1,4, BUZ s 1,1 te HSU ima 1 posto potpore.


Ostale stranke ispod 1 posto, ali u koalicijama imaju zastupnik


Ukupno imaju 6,7 posto potpore birača, a neodlučnih je 7,6 posto.


Povratak u pesimizam. Tako 73 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a samo njih 19 posto misli da zemlja ide u dobrom smjeru. Ne zna 8 posto ispitanika.


Bilježi se dramatičan porast pesimista. Da zemlja ide u lošem smjeru, još u siječnju mislilo je 48 posto ispitanika, a sada to misli 73 posto građana.


Vladi pada podrška


Trenutačno 56 posto građana ne odobrava Vladine politike, a odobrava ih 32 posto dok njih 12 posto ne zna. Prošloga mjeseca pala je potpora onih koji podupiru Vladine politike, a porastao broj onih koji ih ne odobravaju. Bit će zanimljivo vidjeti u sljedećim mjesecima hoće li se ti negativni trendovi zaustaviti ili će i dalje rasti pesimizam.


Vlada pred odlukom – razlaz ili ostanak


U svibnju Hrvatska je doslovno podijeljena oko trajanja Oreškovićeva kabineta. 47 posto građana misli da će opstati, a njih 46 da će se raspasti. No posljednjih 30 dana zanimljiv je trend velikog pada potpore opstanku Vlade i porasta onih koji misle da će se Vlada raspasti .


Ne zna njih 7 posto.