Pobuna protiv Kaptola

Crkva želi graditi u parku, građani se protive: Ne damo park, tu su naša djeca napravila prve korake!

L. T.

foto: facebook

foto: facebook

"Poštovani gradonačelniče Bandiću, lokalna župa Blaženoga Alojzija Stepinca upravo je zatražila lokacijsku dozvolu za izgradnju crkve i župnog dvora u našem jedinom, zelenom, uređenom parku.



Inicijativa građana Trnjanske Savice „Čuvajmo naš park”, koja se bori protiv izgradnje crkve u parku koji krasi spomenutu zagrenačku gradsku četvrt, uputila je otvoreno pismo gradonačelniku Milanu Bandiću. Građani u pismu traže kojem da se ne ruši postojeći park, odnosno da se pronađe zamjenska lokacija u naselju za gradnju crkve.


Naime, ovih dana lokalna župa Blaženoga Alojzija Stepinca zatražila je lokacijsku dozvolu za izgradnju crkve i župnog dvora u centralnom uređenom parku ovog naselja. Nitko od vlasnika susjednih parcela o tome nije bio obaviješten. Borba za spomenuti park traje već punih deset godina. Peticiju protiv uništavanja parka prije tri godine potpisalo je 1.200 stanovnika Trnjanske Savice, nakon čega je gradonačelnik Bandić obećao da se ništa neće graditi protiv volje građana.


U otvorenom pismu građana stoji:




“Poštovani gradonačelniče Bandiću, pišemo Vam nakon tri godine ponovo da Vas podsjetimo na problem stanovnika naselja Trnjanska Savica u Zagrebu. Ovog puta nadamo se odgovoru. Naime, lokalna župa Blaženoga Alojzija Stepinca upravo je zatražila lokacijsku dozvolu za izgradnju crkve i župnog dvora u našem jedinom, zelenom, uređenom parku.


Projekt se zove „Uređenje parka i gradnja crkve“, ali u naravi park s dječjim igralištem (poklon grada Mainza) već godinama postoji. To je centralni park našeg naselja, park s uređenim stazicama, posađenim drvećem, postavljenim klupicama, park u kojem dane provode roditelji s djecom, stariji šetači; park u kojima su mnogi napravili svoje prve korake, park u kojem smo odrastali.


Činjenica da bi se gradnjom rušila stabla, šetnice, postavljene klupice, čine taj zahtjev krajnje neuviđavnim, neskromnim i nama neprihvatljivim. Gradnja predviđa ukupnu tlocrtnu površinu građevine oko 1.600 metara kvadratnih, što čini trideset posto parka, uključivo dvije garaže unutar župnog dvora, što  podrazumijeva vožnju i zagađenje unutar parka te još 30 parkirnih mjesta na mjestu sadašnje zelene površine.


Inicijativa građana „Čuvamo naš park“ je još prije tri godine organizirala druženje u parku na kojem je preko 800 sudionika jasno poručilo gradskoj upravi da to smatraju uzurpacijom javnog prostora. Do sada je prikupljeno više od 1.200 potpisa za Peticiju „Grupa građana za izgradnju crkve, ali ne u našem parku“. Pisali smo dopise nadležnim gradskim uredima, sudjelovali u prijedlozima za GUP. Poštovali smo sve protokole. Ne znamo zašto Grad Zagreb želi pokloniti Crkvi baš parcelu postojećeg parka kad u blizini postoji nekoliko neuređenih lokacija koje bi lako mogle biti adekvatno kategorizirane i pogodne za gradnju crkve.


Želimo rješenje problema i to na način da obje strane budu zadovoljene jer je naš park u interesu i građana vjernika koji čine velik broj potpisnika peticije, a i članova Inicijative. Stoga predlažemo da utječete da se pronađe zamjenska lokacija u naselju za gradnju crkve. Time bi se načinila višestruka korist za građane Savice: građani bi dobili crkvu, oplemenio bi se i uredio neki, sada neuređen prostor, a naš uređeni gradski park bi ostao sačuvan, a ne ukraden građanima i poklonjen za novu gradnju. Stoga Vas molimo da ne ignorirate naše pismo i da se založite za naš prijedlog i spriječite nepotrebno uništenje našeg jedinog parka.”