Joga nije droga

Crkva tvrdi da je joga protukatolička djelatnost, Janica Kostelić joj odgovara da je u pitanju sport

P. N.

Ilustracija: hinduhumanrights.info

Ilustracija: hinduhumanrights.info

Kao sol na rane Župe svetog Dominika Savia, Hrvatski olimpijski odbor u svom mišljenju o jogi istaknuo je: "Vježbanjem joge mladi i stariji provode sportsku rekreaciju za poboljšanje svog tjelesnog i - duhovnog zdravlja."     



Župa svetog Dominika Savia iz Slavonskog Broda alarmirala je sredinom lipnja vjernike da Grad Slavonski Brod djeluje – protukatolički. U Župnim obavijestima, na internet stranici Župe, objavljeno je: “Grad Slavonski Brod, Odjel za društvene djelatnosti, već više godina organizira „Ljeto u Brodu“, gdje pod sportskim aktivnostima guraju protukatoličke aktivnosti kao što je joga.”


– Uvažavajući u demokratskom svijetu prisutnost i djelovanje različitih pojedinaca i skupina, te ponuda na svakom području, a vođeni ponajprije željom za cjelovitim informiranjem, nasuprot površnoga, te nadasve duhovnim dobrom vas – katoličkih vjernika – napose roditelja, djece i mladih, osjećamo dužnost upozoriti na višegodišnju pojavu u našoj sredini: predstavljanja joge kao sportske discipline i njezinoga uvrštavanja u programe takve vrste. Dobro je upoznati što je joga kao tehnika kojom se uvodi u svijet hinduizma. Pročitajte tek nekoliko sržnih informacija na otisnutom letku na stoliću iz pera naših teologa, koji se bave istočnjačkom religioznošću i kultovima. Potičemo na veću mudrost i odgovornost sve vas, napose roditelje, pred ponudama današnjice, pogotovo onima koje se tiču dobra djece i mladih, te našega identiteta i budućnosti, stoji u župnim obavijestima Župe sv. Dominika Savia.


Nije Župa ostala na porukama putem župne internet stranice. Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta upućen je zahtjev da se izjasni: spada li joga u sportove (ili ostaje samo disciplina iz domene protukatoličkih aktivnosti). Odgovor Ministarstva, u ime kojeg je odgovorila višestruka olimpijska pobjednica i legenda skijanja Janica Kostelić, mora da je razočarao župnika Josipa Matanovića.




– Joga je sustav psiholoških i tjelesnih vježbi, koje kao dio sportske pripreme koriste sportaši i cijele ekipe u mnogim sportovima, provodi se u svrhu rekreacije te u kineziterapijske svrhe. Unatoč tome što određeni principi i elementi joge nemaju natjecateljski karakter, ta se djelatnost prepoznaje u sustavu sporta u mnogim zemljama, a od 1989. godine djeluje Svjetska sportska joga federacija te se održavaju i svjetska prvenstva u jogi. (…) Stoga, slijedom navedenoga, smatramo kako se djelatnost joge navodi sportskom djelatnošću, stoji, između ostaloga, u odgovoru resornog ministarstva na uput Župe sv. Dominika Savia iz Slavonskog Broda. O protukatoličkom karakteru sustava psiholoških i tjelesnih vježbi resorno ministarstvo nije se izjašnjavalo.


Prije odgovora, pomoćnica ministra Janica savjetovala se i sa Hrvatskim olimpijskim odborom, u ime kojeg joj odgovorio tajnik Josip Čop. Hrvatski olimpijski odbor također je procijenio da je joga sport, a o eventualnim njezinim protukatoličkim elementima Olimpijski odbor nije se izjašnjavao. Kao sol na rane Župe svetog Dominika Savia, Hrvatski olimpijski odbor u svom mišljenju o jogi istaknuo je: “Vježbanjem joge mladi i stariji provode sportsku rekreaciju za poboljšanje svog tjelesnog i – duhovnog zdravlja.”