Opstruiranje kandidature

Ćorić o pobuni protiv kandidatkinje za UN i premijera: ‘Prije bih digao ruku na sebe, nego za Pusić’

Dražen Ciglenečki

Poslat ćemo pismo u Banske dvore, UN, kao i stalnim članicama Vijeća sigurnosti. Vesna Pusić ne smije biti izabrana na tu važnu dužnost, rekao nam je Ćorić koji bi, ističe, »prije digao ruku na sebe nego za Vesnu Pusić«.



ZAGREB   U Saboru je izbila prava pobuna zastupnika parlamentarne većine protiv odluke premijera Tihomira Oreškovića da podrži kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a. U samo nešto više od dva sata, danas je dvadesetak zastupnika potpisalo  inicijativu HSP dr. Ante Starčević da se Vladi, kao i Vijeću sigurnosti UN-a pošalje dopis u kojem bi se osporilo legitimitet njezine kandidature.


Glavnom tajniku HSP AS-a Peri Ćoriću, koji vodi ovu akciju, svoje je potpise dala i nekolicina HDZ-ovaca u Saboru, primjerice Stevo Culej, Željko Glasnović, Blaženko Boban, Ivan Šipić, pa čak i član predsjedništva stranke Josip Križanić. Potpisali su se i mostovac Ivica Mišić, Miodrag Demo iz stranke Milana Bandića, hrastovac Ladislav Ilčić, neovisni Mirko Rašković…


– Sami mi se javljaju, ne moram nikoga nagovarati. Jasno je da su zastupnici ogorčeni, jer podrška Vlade Vesni Pusić nije ni legitimna ni legalna. Koliko ja znam, nikad se u Vladi o tome nije ni raspravljalo i znači da je ovo samovoljna premijerova odluka. Ne znam zašto je to izjavio, ali poznato je da je on dosad već svašta izgovorio, recimo da će prodati 10 tisuća hektara zemlje nekim Arapima. Zato smo jednostavno morali reagirati. U srijedu ćemo održati zajedničku press konferenciju svih zastupnika koji su dali svoje potpise, a onda ćemo poslati pismo u Banske dvore, UN, kao i stalnim članicama Vijeća sigurnosti. Vesna Pusić ne smije biti izabrana na tu važnu dužnost, rekao nam je Ćorić koji bi, ističe, »prije digao ruku na sebe nego za Vesnu Pusić«.




Neslužbeno doznajemo da je glavni tajnik HSP AS-a u utorak, na sjednici Kluba zastupnika Domoljubne koalicije, ustao i prisutnom Oreškoviću rekao da mu »više nije simpatičan«.


Uskoro će, kaže Ćorić, jedno političko izaslanstvo otići u Haag kako bi posjetili Hrvate iz BiH, koji tamo čekaju pravomoćne presude.


– Oni se u haškom pritvoru nalaze zbog Vesne Pusić, koja je 2001. tvrdila da je hrvatska politika izvršila agresiju na BiH. Uz pomoć generala Damira Krstičevića i Glasnovića mi ćemo ih posjetiti – otkriva Ćorić.


Nitko od vodećih ljudi u Klubu zastupnika HDZ-a nije jučer htio govoriti o činjenici da su se pojedini njihovi članovi počeli izravno supotstavljati premijeru Oreškoviću. Ali, u HDZ-u su nam potvrdili da kandidatura Vesne Pusić nikad nije bila na dnevnom redu Vlade.


– Odluku o podršci gospođi Pusić donijela je prošla Vlada, a ona od naše Vlade nikad nije tražila da je podržimo. Zato se o tome u Vladi nije niti raspravljalo, kažu u HDZ-u. Ta je stranka na svom Twitteru objavila da je Oreškovićeva podrška Pusić »stav premijera«. Doista je stoga nejasno kako je to Orešković na svoju ruku objavio da njegova Vlada podržava izbor Vesne Pusić na dužnost glavne tajnice UN-a. Premijer joj, dakle, nije dao prešutnu potporu, ne želeći opstruirati njezinu kandidaturu, već ju je javno podržao, smatrajući je valjda dobrim izborom.


Miro Bulj, pak, tvrdi da Most ima stav da Vesna Pusić »nije najbolji kandidat za UN«.


– Naš je stav da ona nije najbolje rješenje jer je kazala da je Hrvatska izvršila agresiju. Kad smo trebali biti jedinstveni i kad je hrvatski vojnik izvojevao slobodu nakon devet stoljeća, ovakve izjave nisu bile najbolje – izjavio je Bulj.


No, Robert Podolnjak rekao je novinarima da Nacionalno vijeće Mosta nikad nije odlučivalo o kandidaturi Vesne Pusić.


– Mi o tome nismo raspravljali i ostaje ono što je Vlada rekla o njezinoj kandidaturi. Ja nisam ništa potpisao niti to namjeravam – zaključio je Podolnjak.