Izdvajanje nezdravstvenih bolničkih službi počinje u rujnu

Čišćenje i održavanje bolnica u privatne ruke: država će uštedjeti oko 250 milijuna kuna

Ljerka Bratonja Martinović

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u javnim bolnicama u Hrvatskoj zaposleno je 48.224 osoba, a nezdravstveno osoblje, s 14.116 zaposlenih, čini čak 30 posto zaposlenih



ZAGREB Više od 14.000 spremačica, pralja, dostavljača, vodoinstalatera, administratora i drugog nezdravstvenog osoblja naći će se na udaru racionalizacije bolničkog sustava kroz tzv. outsourcing ili spin off, što prema Vladinom ekonomskom programu mora biti dovršen do kraja godine.


Ministarstvo zdravlja upravo provodi postupak ugovaranja konzultanta za izradu plana racionalizacije kroz outsourcing ili spinoff svih nezdravstvenih usluga u zdravstvu. Sklapanje ugovora očekuje se do lipnja, a realizacija ugovora, odnosno provedba plana outsourcinga, trebalo bi, kažu u resornom ministarstvu, započeti tijekom rujna ove godine. 


  Procjene su da bi se trošak nezdravstvenih djelatnika u sustavu zdravstva na taj način smanjio za pet do 10 posto, što bi na godišnjoj razini u najboljoj varijanti iznosilo oko 250 milijuna kuna. Prema podacima Ministarstva zdravlja, u javnim bolnicama u Hrvatskoj zaposleno je 48.224 osoba, a nezdravstveno osoblje, s 14.116 zaposlenih, čini čak 30 posto zaposlenih. Nezdravstveni sektor danas troši oko 30 posto bolničkih proračuna ili 2,6 milijarde kuna godišnje, što je gotovo dvostruko više od europskog prosjeka, gdje na popratne službe odlazi svega 16 posto bolničkih rashoda. 


 Skuplji sustav




Kako se doznaje u ministarstvu, pri odlučivanju o tome koje će se usluge prepustiti outsourcingu, a koje će ići u spinning-off, vodit će se računa o uspješnim primjerima iz europskih zemalja, ali i o prednostima i potencijalnim rizicima takvog izdvajanja pojedinih službi, osobito kad je riječ o uslugama čišćenja bolničkih prostora i prehrane pacijenata.


Dok bi outsourcing značio prepuštanje ovih službi, pa i zaposlenih, u ruke privatnih tvrtki, spin-off nešto je umjerenija varijanta i znači prelazak spomenutih službi u tvrtku-kćer koju osniva sama bolnica ili druga javna ustanova.


Outsourcing je i sindikatima i poslodavcima u zdravstvu neprihvatljiva varijanta, koliko zbog izvjesnog gubitka radnih mjesta, toliko i zbog toga što se u praksi, kako tvrde, već pokazao skupljim sustavom od postojećeg.  

Pregovori u srpnju


Po procjenama poslodavaca u zdravstvu, da bi outsourcing bolnici bio isplativ, morao bi biti 30 do 40 posto produktivniji od vlastite usluge, što u bolnicama koje su dosad posegle za vanjskim uslugama to i nije bio slučaj. 


  Vladini socijalni partneri daleko su skloniji spinoff-u, u kojem bi se čišćenje bolnica prepustilo tvrtki-kćeri u vlasništvu javne ustanove, što bi jamčilo i veću sigurnost radnih mjesta. U ministarstvu pregovore sa sindikatima o ovoj temi namjeravaju voditi tek po izradi plana racionalizacije kroz outsourcing ili spin off, što znači u srpnju i kolovozu. 


  Tek kad plan bude napisan, znat će se procjena ušteda u novcu za svaku uslugu i svaku pojedinu bolnicu, te kakve će biti uštede na kvaliteti i brzini isporuke nezdravstvenih usluga. Na temelju tih procjena, ministarstvo će odlučiti hoće li neki uslugu prepustiti privatnom koncesionaru ili će kuhanje, pranje rublja i čišćenje organizirati sama bolnica kroz svoju tvrtku-kćer.