Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora

Čičak: Ustav izjednačava petokraku i “Za dom spremni”, a svi se uvijek pozivaju samo na jednu stranu

P. N.

Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Ploča mora biti uklonjena. S tom gospodom koja su je postavila bi trebalo razgovarati. Pokušati nekako da ju oni uklone, barem taj natpis. Ali da shvate da je Jasenovac hrvatsko sveto tlo, kao i Vukovar

Gost Novog dana na televiziji N1 bio je predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, Ivan Zvonimir Čičak.




Je li za vas sporna ploča HOS-a s pozdravom “Za dom spremni” postavljena u Jasenovcu?


“Apsolutno. To je pitanje pomankanja kućnog odgoja. Dođete na stratište, koje je simbol kao i Auschwitz, i dižete taj simbol koji je jedino i isključivo bio pozdrav Pavelićevog režima koji ga je i izmislio. I vi ga baš tu stavite. To je degutantno. Na taj način sprječavaju uklanjanje ime Tita u Zagrebu na javnim površinama. Sad imate argument “ako u Jasenovcu može biti ZDS, zašto ne bi Tito u Zagrebu”.”


Jesu li ta dva režima jednaka?




“Svi se pozivaju na europske norme, a one ih definiraju kao iste s različitim predznakom. Ideologije komunizma i fašizma su teorije zla. Ako ćemo o tome raspravljati, to je kao da raspravljamo da je gore nebo, a dolje zemlja. Kriva je teza da je Hrvatska utemeljna na antifašizmu, to je laž. Kad se govori o kontinuitetu državnosti u Ustavu piše da je to na ZAVNOH-u. Antifašizam nije isto što i ZAVNOH. A odmah dalje u Ustavu točno piše da je narod odbacio komunizam na prvim izborima.”


Znači izjednačavate petokraku i “Za dom spremni”?


“Apsolutno. Naš Ustav to izjednačava. Ustav je cjelovit, a svi se uvijek pozivaju samo na jednu stranu. Mi se ne možemo maknuti od toga, naši unuci će se baviti ustašama i partizanima.


Saborski odbor za Ustav raspravlja o tome na zatvorenoj sjednici.


“Točno, raspravljaju o javnosti na zatvorenoj sjednici. To je sramota. Kako se taj Sabor ponaša? Oni nama govore o demokraciji, rade od naroda budalu. Zakonom neće ništa promijeniti, uvest će verbalni delikt, proizvesti nove mučenike. Kako je na stadionu moguće kazniti tisuće ljudi, onda kad je Šimunić vikao Za dom spremni? Ne možete prekinuti utakmicu jer je ona već završila. Pustili smo da se stvar zavalja, kako ćemo sad natrag? Reći ću nešto što se možda ljudima neće svidjeti. Današnja mladež, ovi koji imaju 18, 19 godina, to će biti grdo u budućnosti. HHO promiče slobodu, mi nismo rezervni ešalon policije, mi obavještavamo o tome. Nikad nećemo ponuditi nijedan oblik represije, ja sam je osjetio na svojoj koži, više puta sam bio u zatvoru zbog verbalnog delikta.”


Treba li ploča u Jasenovcu biti uklonjena?


“Ploča mora biti uklonjena. S tom gospodom koja su je postavila bi trebalo razgovarati. Pokušati nekako da ju oni uklone, barem taj natpis. Ali da shvate da je Jasenovac hrvatsko sveto tlo, kao i Vukovar. To su različite stvari, ali žrtve koje su tamo pale… Svugdje gdje su pale naše žrtve je sveto hrvatsko tlo. Pozivam tu gospodu, da sami maknu spomenik.”