Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
10. prosinca 2019.
Svečana akademija u Ljubljani

Cerar poručio da će Slovenija nepopustljivo ustrajati na 'svojim granicama'

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 22. prosinac 2017. u 21:40 2017-12-22T21:40:00+01:00

»Slovenija je za dobrosusjedske odnose, ali će nepopustljivo ustrajati na svojim granicama. Arbitražnu odluku poštujemo i provodit ćemo je. Znati gdje je granica, a živjeti kao da je nema, to bi morao biti moto 21. stoljeća«, kazao je Cerar

LJUBLJANA Slovenski premijer Miro Cerar rekao je u petak da će njegova vlada ustrajati na »svojim granicama« do kojih bi trebala doći provedbom arbitražne presude o granici s Hrvatskom.

»Slovenija je za dobrosusjedske odnose, ali će nepopustljivo ustrajati na svojim granicama. Arbitražnu odluku poštujemo i provodit ćemo je. Znati gdje je granica, a živjeti kao da je nema, to bi morao biti moto 21. stoljeća«, kazao je Cerar na svečanoj akademiji u Ljubljani kojom je obilježen 23. prosinca 1990. kad su Slovenci na referendumu glasovali za samostalnost.

Naglasio je da će se Slovenija pri provedbi arbitražne presude pobrinuti i za one svoje državljane koji prema toj presudi ostaju u Hrvatskoj.

Cerar je pozvao na jedinstvo u domaćoj politici, kakva se pokazala prilikom referenduma iz 1990. i prilikom stjecanja samostalnosti šest mjeseci kasnije.

»Jedinstvo i samostalnost ostaju naše zajedničke, temeljne vrijednosti. Vjerujem da u svakoj ozbiljnijoj kušnji moramo iskazivati jedinstvo kao prije 25 godina, a izborenu samostalnost ne smijemo nikada zaboraviti ili zanemariti ni u djelovanju u međunarodnim integracijama«, kazao je Cerar.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.