Sastanak na Bledu

Cerar Timmermansu: ‘Ako uskoro ne bude dogovora o implementaciji arbitražne presude, Slovenija će sama učiniti ono što može’

Hina

Reuters

Reuters

»Slovenija se priprema na implementaciju presude i Hrvatskoj nudi ruku, no nezadovoljni smo nedavnim reakcijama hrvatske strane«, kazao je slovenski premijer, dodavši da te reakcije ne daju mnogo nade da je Hrvatska u provedbi arbitražne presude spremna surađivati sa Slovenijom i prestati odbijati arbitražnu presudu



LJUBLJANA/BLED Slovenski premjer Miro Cerar sastao se u ponedjeljak na Bledu s popredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom, koji je gost na Bledskom strateškom forumu, te mu prenio stajališta svoje vlade o odnosima s Hrvatskom u vezi arbitražne presude o granici, a o tome je s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku razgovarao i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.


Nakon razgovora s Timmermansom, pred službeno otvaranje dvodnevne međunarodne konferencije čije je geslo »Nova realnost«, odnosno promjene u međunarodnim odnosima i gospodarstvu što ih donose digitalizacija i globalizacija, Cerar je novinarima izrazio nezadovoljstvo Slovenije hrvatskim odbijanjem primjene arbitražnog rješenja, istaknuvši da i Europska komisija smatra kako presudu treba poštovati i primijeniti.


»Dobio sam potvrdu da Komisija smatra kako je poštivanje međunarodnih ugovora obveza, te da se to odnosi i na arbitražni sud. Timmermans je naglasio da je arbitraža bila jedna od obveza Hrvatske u njezinim pristupnim pregovorima s Europskom unijom«, kazao je slovenski premijer.




Istaknuvši da je od Timmermansa doznao da će Komisija na stajalištu da arbitražno rješenje treba primijeniti inzistirati i slijedećih mjeseci, Cerar je izrazio nezadovoljstvo dosadašnjim stajalištem Hrvatske u pogledu primjene arbitražnog rješenja.


»Slovenija se priprema na implementaciju presude i Hrvatskoj nudi ruku, no nezadovoljni smo nedavnim reakcijama hrvatske strane«, kazao je slovenski premijer, dodavši da te reakcije ne daju mnogo nade da je Hrvatska u provedbi arbitražne presude spremna surađivati sa Slovenijom i prestati odbijati arbitražnu presudu.


»Ako uskoro ne bude zajedničkog dogovora o implementaciji, Slovenija će sama učiniti ono što može«, kazao je Cerar, dodavši da je to Timmermansu jasno dao do znanja.


»No, sada je važno da očuvamo neko konstruktivno ozračje, da idućih tjedana pokušamo očuvati komunikaciju sa Zagrebom«, kazao je Cerar u vezi predstojećeg sastanka s hrvatskim premijerom Andrejem Plankovićem koji bi se trebao dogoditi ovog mjeseca u Zagrebu, a za koji datum još nije utvrđen.


Taj bi sastanak po Cerarovim riječima trebalo pripremiti tako da se na njemu postigne međusobni dogovor o implementaciji arbitražne presude.


Više kontakata s visokim gostima pred početak Bledskog strateškog foruma imao je i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, a na njima je također tražio potporu stajalištu Slovenije da arbitražnu presudu treba implementirati.


Erjavec se u ponedjeljak na Bledu sastao s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Federicom Mogherini, rekavši poslije da mu je i Mogherini kazala kako međunarodne ugovore treba poštovati i primjenjivati.


Rasprave o arbitraži nastavit će se danas i sutra – kroz cijelo vrijeme trajanja Bledskog strateškog foruma, kazao je šef slovenske diplomacije.


U njima će, dodao je Erjavec, slovenski predstavnici upozoravati da je »neprihvatljivo da Hrvatska kao članica EU-a ne poštuje mednarodno pravo« jer je »EU utemeljena na međunarodnom pravu«


»Pritisak na Hrvatsku imat će svoj učinak prije ili kasnije«, kazao je novinarima na Bledu Erjavec.