Kako do otkaza

Čelništvo HRT-a otkrilo novi “krimen”: Sašu Kosanovića će posla stajati suradnja s tjednikom “Novosti”?

Siniša Pavić

Uprava HRT-a, u nastojanjima da osnaži izvanredni otkaz Kosanoviću, nakon što  mu je zamjerila suradnju u filmu »15 minuta – masakr u Dvoru«, sada mu na teret stavlja pisanje za Novosti, koje imaju i portal, a portali su, kažu, konkurencija 



ZAGREB   Aktualno i privremeno čelništvo Hrvatske radiotelevizije još je malo pojačalo svoj posvemašnji angažman u želji da vjerojatno već ovaj tjedan udijeli izvanredni otkaz novinaru HRT-a Saši Kosanoviću, pa je u nastojanjima da taj otkaz kako tako opravda pred javnošću sve podebljalo još jednim »krunskim« dokazom. Iz ureda v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića na Kosanovićevu adresu je tako stigla dopuna poziva na iznošenje obrane prije namjeravanog izvanrednog otkazivanja ugovora o radu u kojoj se kaže kako je poslodavac utvrdio da je Kosanović na intrenet portalu www.portalnovosti.com objavljivao autorske članke te se bavio istraživačkim novinarstvom za potrebe pisanja spornih članaka. Stoga se Kosanović poziva da obavijesti poslodavca je li za to imao pisano odobrenje nadređenih.


Spasonosno rješenje


Podsjetimo, pisano odobrenje se od Kosnovića tražilo koji dan ranije i za suradnju na filmu »15 minuta – masakr u Dvoru«, makar, najblaže rečeno, krajnje je diskutabilno bilo je li mu ono bilo nužno pored usmenog odobrenja što mu ga je dao tadašnji čelnik redakcije dokumentarnog programa Robert Zuber. Dodatak je međutim bizarnije naravi. Nije, naime, tajna da Kosanović za tjednik Novosti, što ga izdaje Srpsko narodno vijeće, povremeno piše već sedam godina! Za to vrijeme su se mijenjali glavni ravnatelji HRT-a, jedni zabranjivali sve angažmane van tvrtke, drugi dozvoljavali suradnju svake vrste ali uz dozvolu, treći puštali djelatnike bez ikakva dopuštenja držeći to dobrom reklamom za HRT. No, u tih sedam godina Kosanovića, koliko je znano, nikada nitko nije prozvao za suradnju s tjednikom Novosti, niti je tu suradnju ikakvom dozvolom uvjetovao. Tjednik Novosti i javni servis jednostavno nitko nikada nije doživljavo direktnom konkurencijom. Zato se v.d. rukovodstvo HRT-a dosjetilo spasonosna rješenja, ne bi li Kosanoviću pošto poto dalo otkaz – portali su konkurencija, onaj tjednika Novosti i onaj HRT-a! No, i tu je, sve se čini, došlo do previda od strane HRT-a. Kosanović ne piše za portal, već za tiskovinu, jedina je »nevolja« što se tekstovi tiskani na papiru, katkad u cijelosti prenesu na portal. 


Gorljiva želja 


Iz svega se da na koncu iščitati samo to da je u nekoga gorljive želje da Kosanovića čim prije vidi s onu stranu prisavske ograde. Ako ne upali ideja s filmom kao razlogom za otkaz, omane li kao krimen suradnja s Novostima, jamačno će se kopati dalje, koliko god treba i koliko god bilo promašeno. Ili se zapravo neće kopati ništa kad je scenarij za ovakve slučajeve odavno napisan i kad su se po njemu ravnali i Kovačićevi prethodnici; udijeliš otkaz, zatim se sudiš, a onda vraćaš djelatnika na posao uz benovolentno plaćanje sudskih i svakih drugih troškova, ali ne iz svog džepa već iz kasice napunjene sredstvima od RTV pristojbe. Zgodna je to tema i za točku razno za danas sazvane sjednice Programskog vijeća HRT-a.