Podizanje pripravnosti

Čekaju se novi nalazi na koronavirus: Karantena za oboljele mogla bi biti uređena kod Rijeke

P. N.

Foto Patrik Macek PIXSELL

Foto Patrik Macek PIXSELL

Vjerojatno će virus doći u Hrvatsku, možda već danas, ali mi smo spremni. No molim da smirite tenzije i da se stane na loptu. Ako ovaj virus preživi i ostane u populaciji, ponašat će se dalje poput običnog virusa gripe



U Vladi upravo počinje novi sastanak na temu koronavirusa, a očekuje se i aktivacija nacionalnog Stožera civilne zaštite i podizanje pripravnosti na višu razinu. 


– Zasad nitko u ovom trenutku nije pozitivan. Očekujemo u skoro vrijeme dovršetak još nekoliko nalaza. Doista mislim da u Hrvatskoj poduzimamo sve mjere koje su potrebne, a otići ćemo i do Rima vidjeti i što oni rade. Mislim da smo spremni, ali virusi su neke nepredvidive žive stanice i ne možemo imati odgovore na sva pitanja. U kontekstu spremnosti Europe i svijeta smo na razini, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš prije početka sastanka.


Ponovio je da ne treba biti panike, jer 80 posto bolesnika ima blaži oblik bolesti. 




– Neki ni ne znaju da su je prebolili. On je sličan običnoj gripi.  Vjerojatno će virus doći u Hrvatsku, možda već danas, ali mi smo spremni. No molim da smirite tenzije i da se stane na loptu. Ako ovaj virus preživi i ostane u populaciji, ponašat će se dalje poput običnog virusa gripe. Dio ljudi oboli i oporavi se, manji dio nažalost, završi kako završi. Ne treba govoriti o kataklizmi, bar vjerujem da će tako biti, dodao je Beroš.


Danas je iznesena informacija da se traže pogodna mjesta za karantenu za oboljele u Hrvatskoj. Zasad se razmišlja o dvije lokacije – jednoj na području Zagreba i drugoj na području Rijeke.