(Ne)primjerena metafora prvog potpredsjednika Vlade

Čačićeva usporedba s Gestapom – neprihvatljiva

Dražen Ciglenečki

Krivo je u javnom diskursu koristiti prispodobe iz razdoblja nacizma. To je zloupotreba, upozorava povjesničar Tvrtko Jakovina. Slučaj podsjeća na »nesretnu metaforu« Ivice Kostelića



ZAGREB U siječnju 2003. godine, nakon jedne slalomske pobjede u Kranjskoj gori, Ivica Kostelić euforično je novinarima izjavio da je »na startu bio spreman poput njemačkog vojnika 22. lipnja 1941«. Kostelićeva usporedba sebe s vojnikom Wehrmachta uoči napada na SSSR izazvala je silno zgražanje javnosti. Danima se moglo čitati komentare o tome kako je, eto, »Kostelić sjajan sportaš, ali mu u glavi čuči mali nacić«. Na kraju godine jedan od najboljih svjetskih skijaša s tom se izjavom plasirao na treće mjesto u rubrici tjednika Feral »Greatest shits of the year«. 


 


 Drastičniji od Kostelića


Prije četiri dana prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić je opisujući svoj posao također pomislio da će ga ljudi najlakše shvatiti ako posegne za primjerom iz nacističke povijesti, a pritom je bio još drastičniji nego Kostelić. Tijekom intervjua tjedniku Lider Čačić je upitan kakva će biti uloga novoustrojenog Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija. »On je instrument, sredstvo preko kojeg ćemo sve to realizirati. Služit će da snimimo naš potencijal i da imamo na oku sve investicije, sve što je u vezi s državom. Za to smo u Vladi zaduženi Linić i ja. To je Gestapo u investicijama! A sama činjenica da netko prati investicije i da smo počeli s uvođenjem reda u javne nabave, potaknut će drukčije ponašanje«, odgovorio je Čačić vrlo plastično tako objašnjavajući kakvu to sveobuhvatnu kontrolu namjerava uvesti u sektor investicija. Bit će kao zločinačka nacistička tajna policija. 





U petak u Saboru, tijekom rasprave o ratifikaciji pristupnog ugovora, zastupnik Furio Radin govorio je nešto da je i Hitler na svoj način imao zamisao o ujedinjenoj Europi, a IDS-ovac Damir Kajin, kaže, da mu je dobacio iz klupe da prestane s tim. 


 


  – Treba se čuvati svih takvih uspredba. Nacizam je bio zlo, a u okviru njega Gestapo najveće zlo. S tim se nije igrati. Mislim da se Kostelić svojedobno divio njemačkim vojnicima, dok se Čačić samo voli predstavljati kao loš momak koji želi sve nadzirati, pa je spomenuo Gestapo. Ali, bolje da nije, zaključuje Kajin.



    No, za razliku od Kostelića, prvi potpredsjednik Vlade prošao je skoro neokrznut. Pritisnut lavinom reakcija u domaćim i stranim medijima i gunđanjem sponzora, Kostelić je prije devet godina bio prisiljen ispričavati se ako je nekoga povrijedio »nesretnom metaforom«, uvjeravajući sve da »prezire nacizam i doživljava ga kao jedno od najvećih zala svjetske povijesti«. Čačića danas nitko ne pita zašto je u investicije upleo baš Gestapo. 


   Tabuizirano područje


Povjesničar Tvrtko Jakovina ističe da »nije irelevantno tko nešto govori«, aludirajući vjerojatno na činjenicu da se Čačić dosad nije petljao s nacistima dok je Kostelić osim spomenute izjave imao još neke čudne izlete u to inače tabuizirano područje. Ali, Jakovina svejedno smatra da je Čačić bio neprimjeren. 


    – On je htio reći kako će nametnuti čvrstu kontrolu u sektor investicija, da tu neće biti demokracije, nego će Čačić i Linić imati i prvu i zadnju riječ. Međutim, sasvim je krivo u javnom diskursu koristiti bilo kakve prispodobe iz razdoblja nacizma. To je zloupotreba. Termini vezani za naciste smiju se koristiti samo u kontekstu objašnjavanja tog povijesnog fenomena, naglašava Jakovina. On podsjeća kako se svojedobno u svijetu burno reagiralo kad se bivšeg izraelskog premijera Ariela Sharona kompariralo s Hitlerom i optuživalo ga da provodi holokaust na području naseljenom Palestincima. Premda su Sharonove metode bile radikalne, ipak je i u tom slučaju uspoređivanje s nacistima izazvalo gnušanje. 


    Ratko Maričić, predsjednik SABH-a, organizacije koja je uvijek budna na sve ispade koji imaju neke veze s Drugim svjetskim ratom i veličanjem nacističkih dostignuća, priznaje da nije ni čuo za Čačićeve asocijacije na Gestapo. 


    – Vjerujem da je htio reći da će biti strog kad se radi o investicijama, da nije mislio na zločine što su ih činili pripadnici Gestapa. Ali, nije to bilo zgodno, osobno nikad ne bih u pozitivnom smislu govorio o bilo čemu što ima veze s fašistima i nacistima, kazao nam je Maričić.