Bivši prvi potpredsjednik Vlade nije rekao "posljednju riječ"

Čačić uoči odlaska u zatvor: Nakon odsluženja kazne vraćam se u politiku

Jasmin Klarić

Na našu primjedbu kako će od sredine naredne godine, kad bi trebao izići iz zatvora, do parlamentarnih izbora 2015. imati dovoljno vremena za temeljitu pripremu kampanje, potvrdno je odgovorio: "Takav je tajming"



ZAGREB – Bivši prvi potpredsjednik Vlade, Radimir Čačić, koji za 12 dana ide u zatvor zbog prometne nesreće u Mađarskoj, neće odustati od bavljenja politikom. Štoviše, odmah nakon izdržavanja kazne (koja će vjerojatno trajati 11 mjeseci), vratit će se na mjesto predsjednika Sjeverozapadno-hrvatskog regionalnog saveza Hrvatske narodne stranke.


– Imam obavezu prema svojim biračima, koji su i na lokalnim izborima potvrdili svoj stav, da nastavim raditi. To uopće nije upitno. Svoju funkciju predsjednika Sjeverozapadno-hrvatskog regionalnog saveza HNS-a ću za odsluženja kazne staviti u mirovanje, obavljat će je moj zamjenik, kazao nam je Čačić, koji se, očito, od sredine naredne godine punom parom kani vratiti u politički život zemlje.


Na našu primjedbu kako je to sasvim dovoljno vremena da dobro pripremi kampanju za parlamentarne izbore 2015. godine, potvrdno je odgovorio: “Takav je tajming”.




Čačić optimizam pred neku novu političku utrku za parlament ovih dana svakako mogu dati  odličnim rezultatima HNS-a na lokalnim izborima, posebno u njegovom dijelu Hrvatske. U tri sjeverozapadne županije koje čine treću izbornu jedinicu HNS je dominantna stranka. Za Čačića takvi rezultati nisu nimalo iznenađujući. “HNS je stranka koja je građena tako da se zaštiti od izbornog zakonodavstva kakvo je na snazi u Hrvatskoj i u kojoj su stranke s potporom od 5-10 posto stalno na pragu toga da – nestanu. Stoga mi dobro znamo koliko su nužne stranačke utvrde, u kojima imamo dominantnu poziciju, kao u posljednjih 16 godina ovom dijelu države”, objašnjava Čačić.


Rado će ukazati na činjenicu da u sjevernoj Hrvatskoj HNS ima jednak broj župana kao SDP u cijeloj Hrvatskoj, a samo u trećoj izbornoj jedinici imaju 50 posto od broja gradonačelnika i načelnika općina u odnosu na SDP – opet u cijeloj državi. Neće preskočiti ni usporedbu s laburistima, koji imaju 25 puta manje izvršnih funkcija od HNS-a i i tri puta manje vijećnika.


Čačić kaže kako je podrška koju u HNS-u ima uvijek velika, ali da ima i onih drugih, koji možda i nisu pretjerano sretni ovakvim rezultatima.


“Radi se o onima koji nemaju nekestranačke baze i koji nisu dobivali izbore”, veli Čačić, no odmah naglašava da je nakon izbora od HNS-ovaca primio gomilu čestitki.


O konkretnijim planovima za budući politički rad na državnoj razini nije htio govoriti, no iz izvora koji su mu bliski može se doznati kako nema ambicija vratiti se u sadašnju Milanovićevu Vladu, jer bi za to jednostavno bilo prekasno.