Sabor

Čačić najavio podršku proračunu; Kosor tražio stanku

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Klubovi vladajućih stranaka i reformist Radimir Čačić najavili su podršku prijedlogu ovogodišnjega državnog proračuna, a  poslijepodne je bila određena 20-minutna stanka na zahtjev HSLS-ova zastupnika Darinka Kosora, koji je tražio da se premijeru Tihomiru Oreškoviću i ministrima omogući da se vrate na raspravu o prijedlogu ovogodišnjeg proračuna

ZAGREB Klubovi vladajućih stranaka i reformist Radimir Čačić najavili su podršku prijedlogu ovogodišnjega državnog proračuna, a  poslijepodne je bila određena 20-minutna stanka na zahtjev HSLS-ova zastupnika Darinka Kosora, koji je tražio da se premijeru Tihomiru Oreškoviću i ministrima omogući da se vrate na raspravu o prijedlogu ovogodišnjeg proračuna.Vlada je, naime, prve sate rasprave pratila u punom sastavu, no premijer i veći dio ministara zatim je napustio sabornicu, a na raspravi je ostao samo ministar financija Zdravko Marić sa suradnicima, zbog čega su negodovali oporbeni zastupnici.

»Pozdrav ministrima, ma gdje bili, a zastupnicima želim dobar tek«, kazao je Drago Prgomet (Hrid).


Negodovao je i SDP-ov Gordan Maras, no HDZ-ov Ivan Šuker odgovorio je da su premijer i najmanje pola ministara dužni biti u sabornici samo za vrijeme aktualnog prijepodneva, ne i kad se raspravlja proračun.


Kako se premijer ni nakon stanke nije vratio u sabornicu, Kosor je kazao kako mu je žao zbog toga te odustao od rasprave u ime kluba.




Nastavljena je rasprava prijavljenih šest preostalih klubova, nakon čega slijedi pojedinačna rasprava više od 60 zastupnika pa se procjenjuje da bi Sabor mogao raditi do ranih jutarnjih sati.


Klubovi vladajućih stranaka i reformist Radimir Čačić najavili su podršku prijedlogu ovogodišnjega državnog proračuna.


Šuker je ocijenio je da proračun šalje poruku da Vlada želi izići iz procedure prekomjernog deficita, ali i upozorio da će rezultat ovisiti o provođenju strukturnih reformi.


Šukerovo pitanje kolika je u Hrvatskoj stvarna spremnost za strukturne reforme te ocjena da je Vlada je kroz predloženi proračun poslala poruku da će zaštiti socijalno najugroženije i da se mirovine neće dirati, izazvali su niz SDP-ovih replika.


»Vlada je očito objavila rat socijalnoj državi«, uzvratila je Ingrid Antičević-Marinović i tvrdi da je zbog pritiska javnosti najavila da će vratiti novac za subvencioniranje prijevoza učenika. Zapravo se pokazuje da Vlada radi kao stari fićo na guranje, kazala je a Tomislav Žagar tvrdi da se radi o »kuglof proračunu«.


Ako je predloženi proračun naznaka strukturnih reformi, kako to prvi osjete najpotrebitiji, pita Gordana Sobol, a Nenad Stazić dodaje da će kroz politiku aktualne Vlade da za sto milijuna smanji davanja za socijalu, stradati najosjetljiviji.


Vaša politika direktno ugrožava i nacionalnu sigurnost, rekao je Šukeru, pitajući se što će dio branitelja oko Đure Glogoškog, koji je, kaže, bez razloga izlazio na ulice, nosio plinske boce, tukao policajce, učini sada kad je za resorno im ministarstvo predviđeno 48 milijuna kuna manje nego prošle godine?


Nemojte vi voditi brigu o braniteljima, saborska većina će skrbiti za njih, uzvraća mu Šuker, navodeći da proračun kreće od onoga što je bilo krajem prošle godine.


HDZ-ov zastupnik ističe da se strukturne reforme u javnoj upravi ne mogu provesti bez uvođenja platnih razreda, da bez toga nema adekvatnog nagrađivanja. Sada je teže otpustiti nekoga u državnoj upravi, nego dobiti jack pot, ustvrdio je Šuker.


HDZ-ov Josip Borić čudi se SDP-ovim ocjenama proračuna i izjavama bivšeg ministar da je proračun loš, jer je isti kao prošle godine. SDP je protiv iskoristivosti fondova, smanjenjea deficita, zaključuje zastupnik.


Laburist Jaroslav Pecnik primjećuje da Vlada nije »dirala u Crkvu«, ali je sa stavke Srpskog narodnog vijeća uzeto pet milijuna kuna, što se »vidi kao osveta« jer Vijeće izadje glasilo Novosti, »koje slovi kao antihrvatsko«.Iako je ranije najavio da će biti suzdržan oko proračuna, Mostov Ivan Lovrinović danas je zadovoljan što se neće smanjivati dotacije za prijevoz učenika, izdvajanja za DORH i za znanost. Traži da se refinancira kunski dio javnog duga i da se reformira drugi mirovinski stup:

»Seneka je rekao davno kad si na dnu – kasno je štedjeti. Što to znači? To znači ono maloprije što sam rekao da proračun mora biti aktivni instrument ekonomske politike i da ovakav proračun koji je sad rađen na brzinu i zbog niza drugih okolnosti naprosto sljedeći put neće biti moguć kao podrška, odnosno neće biti rješenje za pravi gospodarski oporavak«, rekao je Lovrinović.