Bitka se nastavlja

Čačić kadrovirao u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe?

Danko Radaljac

Čačić je, prema mailu kojim raspolažemo, izravno utjecao na imenovanje direktora Sektora zrakoplovne meteorologije



ZAGREB  U Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe (HKZP) još traju natječaji za čelne pozicije, a Novi list je u posjedu dokumenata koji pokazuju da se tadašnji prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić svojevremeno zanimao i za kadroviranje na nižim pozicijama unutar HKZP-a. 


   Naime, Alen Sajko poslao je 22. siječnja ove godine mail u kojem kaže kako mu je »potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske g. Radimir Čačić naložio u subotu 21. siječnja da zatraži razgovor kod direktora HKZP g. Dražena Ramljaka u vezi mog postavljanja na mjesto direktora Sektora zrakoplovne meteorologije«. Sajko u vrijeme pisanja ovog maila je bio zaposlenik HKZP-a, a ove je godine imenovan na čelo Sektora zrakoplovne meteorologije. U mailu se navodi i kako je tada kada je sreo ili razgovarao s Čačićem bio na godišnjem odmoru, ali je izradio spremnost da svejedno dođe na mogući sastanak oko njegovog imenovanja. 


   Iako smo tjedan dana pokušavali dobiti Sajkov komentar, a također i izjavu v.d. šefa HKZP-a Nina Karamatića, niti jedan niti drugi nisu dali nikakav odgovor. A pitali smo – je li politika imala utjecaj na kadroviranje unutar HKZP-a te događa li se to još uvijek. Naime, još traje natječaj za direktora HKZP-a, od kojeg je prema vlastitim riječima trenutačni vršitelj dužnosti odustao. Govorka su da se time zapravo želi srušiti sam natječaj, jer je odjednom čitav izbor zainteresirao previše političara. Da je Vlada zbilja zainteresirana za događanja u ovom poduzeću, koje je u stopostotnom vlasništvu države, svjedoči činjenica da su prije desetak dana razrješili dužnosti dva člana Nadzornog odbora. 




   A zašto vlada tolika strka oko poduzeća koje ranije i nije bilo previše pod povećalom javnosti? Kako to obično biva, razlog je novac. HKZP je tvrtka koja je u 2011. godini imala prihode veće od pola milijarde kuna, s obzirom da utržuju sredstva za svaki prelet civilnih aviona iznad Republike Hrvatske. U borbi za pozicije isfiltrirale su se tako dvije skupine u HKZP-u željne utjecaja u tvrtki. Prva je sadašnja uprava na čelu s v.d. direktorom Ninom Karamatićem, dok je druga ekipa imala veći utjecaj za vrijeme prethodnog direktora Dražena Ramljaka. Tko će na kraju »osvojiti« HKZP te samim time i raspolaganje proračunom tog poduzeća, na kraju će ipak svojim utjecajem odlučiti Vlada.