Upozorenje s terena

Bušenje nafte ugrožava Dubrovnik, Mljet i Kornate

Boris Pavelić

Kornatima u susjedstvu ne treba naftna platforma / Foto: N. REBERŠAK

Kornatima u susjedstvu ne treba naftna platforma / Foto: N. REBERŠAK

»Kornati su ugroženi čak i prolaženjem brodova. Prošle godine u zaštićenom se području nasukala koćarica, pa smo morali preventivno djelovati da ne bude zagađenja. A tek naftne platforme, tako blizu...«, komentira Robert Bobinac, ravnatelj Nacionalnog parka Kornati



ZAGREB » Kornati su ugroženi – to je komentar ravnatelja Nacionalnog parka Kornati Roberta Bobinca na podatak da će američki Marathon Oil i austrijski OMV tragati za naftom u »istražnim poljima 8, 10 i 11«, što znači – pored jednoga od najljepših dijelova Jadrana, Nacionalnog parka Kornati. 


  – Naoružavamo se gumenim barijerama za slučaj da se nasuče brodica, a zamislite što bi se dogodilo u slučaju havarije naftne platforme, kazao je Bobinac za naš list, komentirajući dodjelu koncesija za istraživanje u moru koje graniči s Kornatima. »Kornati su ugroženi čak i prolaženjem brodova. Prošle godine u zaštićenom se području nasukala koćarica, pa smo morali preventivno djelovati da ne bude zagađenja. A tek naftne platforme, tako blizu…«, komentira Bobinac. Premda mu je posao čuvati Kornate nezagađenima, nitko ga ništa nije pitao. »To je, ruku na srce, malo čudno, ali tako je to kod nas«, kaže. Svjestan je da ga zapošljava vlada koja istodobno u rizičnome morskom području želi crpiti naftu. »Kao ravnatelj Nacionalnog parka nemam mehanizme da spriječim taj posao. Plin je, istina, manje opasan. Nemam ni dovoljno informacija: kojim smjerom i intenzitetom cijeli taj posao ide, jesu li napravljene studije zaštite okoliša… Osobno mislim da bi država morala raditi u suradnji s nama, koji smo plaćeni da čuvamo prirodu, kako bismo svi zajedno preventivno djelovali i pripremili se za sve scenarije«, govori Bobinac. 


  Vlada je koncesije dodijelila i za istraživanja blizu Dubrovnika i Nacionalnog parka Mljet. U tekstu koji je naš list objavio početkom studenoga prošle godine, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić kazao je kako naftne platforme, »budu li daleko od obale, neće biti problem, ali ako budu blizu, tada to jest problem«. Načelnik Mljeta Đivo Market u istom je tekstu upozorio kako »opasnost uvijek postoji, naročito na otocima kojima je isključivi prihod turizam, ta jako osjetljiva gospodarska grana«. »No opasno je i za ribarstvo. Ako bi se bilo što radilo, cijeli posao mora biti visoko osiguran i zaštićen najvišom razinom ekološke zaštite«, kaže Market. Dodao je kako njega, načelnika jednog od najljepših pučinskih otoka Mediterana, nitko nije pitao za mišljenje o eksploataciji nafte oko mljetskih obala. Nije ni stručnjake Nacionalnog parka Mljet. 




  – U slučaju najgoreg scenarija – da netko stvarno nađe naftu i da je odluči eksploatirati – opasnost za mljetski nacionalni park ovisila bi o tome gdje bi platforma bila stacionirana s obzirom na morske struje oko Mljeta te s koje se dubine nafta crpi, jer je manji rizik što je dubina crpljenja plića, objasnio nam je Osvin Pečar, viši stručni savjetnik za biologiju i ekologiju u Nacionalnom parku Mljet. »Ukoliko bi platforma bila u južnom Jadranu, naravno da bi i rizik za naš otok i turizam bio velik i za nas neprihvatljiv«, kaže Pečar. Vladini uvjeti propisuju da platforme moraju biti najmanje deset kilometara od obale i šest kilometara od otoka.