Slučaj Sorbona

Brzopotezna reakcija: Ministar Šustar najavio sankcije zbog slučaja doktorata sa Sorbone

Ljerka Bratonja Martinović

arhiva NL

arhiva NL

Predmet je godinama stajao neriješen u ladicama MZOS-a, čime je državnom proračunu nanesen materijalni trošak, a podnositeljici tužbe nemjerljivo veća šteta



Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) postupilo je prema odluci Ustavnog suda i poništilo rješenje Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kojim je Zagrepčanki Kseniji Keča još 2003. godine odbijen zahtjev za priznavanjem doktorata sa Sorbone. Time je, tek nakon što je Keča podnijela ustavnu tužbu i dobila ustavni spor, državna birokracija počela rješavati predmet stariji od 12 godina. Istodobno, tehnički ministar Predrag Šustar najavljuje sankcije protiv odgovornih osoba u MZOS-u koje su svojim postupanjem dopustile da ovaj predmet godinama stoji neriješen u ladicama MZOS-a, čime su državnom proračunu nanijele materijalni trošak, a podnositeljici tužbe, koja čitavo desetljeće nije mogla realizirati stečeni doktorat, nemjerljivo veću štetu.


MZOS je, kako su nas izvijestili, 15. srpnja donio odluku kojom se poništava rješenje Ekonomskog fakulteta u Zagrebu od 26. lipnja 2003. godine i predmet vratio fakultetu na ponovni postupak. Rješenje MZOS-a otpremljeno je Ekonomskom fakultetu 27. srpnja, a istog su dana o odluci MZOS-a izviješteni i Ustavni sud, Upravni sud u Zagreb te odvjetnik oštećene Zagrepčanke.


Iz resornog ministarstva najavljuju sankcije protiv odgovornih službenika MZOS-a.




– Želimo napomenuti da je riječ o predmetu iz 2003. godine te da je ministar prvi put upoznat s ovim predmetom tek nakon što smo zaprimili presudu Ustavnog suda. Smatramo da je ovakvo ponašanje državnih službenika prema građanima, s obzirom na to da se postupak vodi od 2003. godine, nedopustivo te je zbog toga ministar već pokrenuo postupke utvrđivanja odgovornosti službenika MZOS-a u postupanju s navedenim predmetom iz 2003. godine te će protiv odgovornih biti poduzete i zakonom predviđene mjere – najavljuju iz MZOS-a.


U spomenutom slučaju, o kojem smo pisali, Ekonomski je fakultet donio negativno rješenje tvrdeći da Hrvatska ne može priznati istovjetnost doktorata Ksenije Keča stečenog na uglednom pariškom sveučilištu. Ona se na to žalila, ali se, čak i nakon upravnog spora riješenog u njenu korist, MZOS uporno oglušivao o sve pozive da se predmet privede kraju.