Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Akcija u Istri

Brod 'Silni' uspješno izvađen s dna mora u Puli

Foto Glas Istre
Foto Glas Istre
Autor:
Objavljeno: 19. prosinac 2017. u 19:11 2017-12-19T19:11:30+01:00

Akciju je organizirala Lučka kapetanija Pula u koordinaciji s Obalnom stražom, Lučkom upravom Pula, Pomorskom policijom Pula, pulskom javnom vatrogasnom postrojbom, Jadranskim pomorskim servisom iz Rijeke, pulskim brodogradilištem »Uljanik«, tvrtkom »Marina Nerezine« d.o.o., specijaliziranom i ovlaštenom za komercijalna vađenja plovila te tvrtkom »Dezinsekcija« iz Pule, izvijestili su iz Iz Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture

PULA Brod 'Silni', u vlasništvu tvrtke Brodospas, u utorak je u Puli izvađen s dna luke gdje je bio od 13. studenoga kad je potonuo zbog oštećenja nakon udarca novogradnje naftne platforme koja je nekontrolirano plutala u jakom nevremenu.

Akciju je organizirala Lučka kapetanija Pula u koordinaciji s Obalnom stražom, Lučkom upravom Pula, Pomorskom policijom Pula, pulskom javnom vatrogasnom postrojbom, Jadranskim pomorskim servisom iz Rijeke, pulskim brodogradilištem »Uljanik«, tvrtkom »Marina Nerezine« d.o.o., specijaliziranom i ovlaštenom za komercijalna vađenja plovila te tvrtkom »Dezinsekcija« iz Pule, izvijestili su iz Iz Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture.

Potonuli motorni brod 'Silni' izvađen je sa dna luke pomoću dvije lučke plovne dizalice. Jednom je dizalicom brodski trup osiguran tzv. čelik-čelima s krmene strane, dok je druga plovna dizalica na isti način pristupila pramcu te je brod sinkroniziranim manevrom u potpunosti izvađen iz mora i odložen na maonu. Potom je otegljen u brodogradilište »Uljanik« gdje je i osiguran čime je akcija uspješno okončana.

Tijekom vađenja potonulog motornog broda more je onečišćeno u manjem je intenzitetu i u kontroliranim uvjetima, koje je odmah sanirano budući da je brod bio opasan plutajućim branama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.