Iznova u policijsku školu

Brkić će morati na prijemni, a možda i državnu maturu

Tihana Tomičić

Ukoliko zatraži mogućnost za novo pisanje diplomskog rada Milijan Brkić od ponovnog studiranja, ali i mogućeg polaganja mature, spasit će se samo ako mu Upravni sud uvaži žalbu i poništi odluku kojom je ostao bez diplome iz kriminalistike na VPŠ



RIJEKA » Osim ako mu Upravni sud ne uvaži žalbu i ne poništi odluku kojom je ostao bez diplome iz kriminalistike na Visokoj policijskoj školi, glavni tajnik HDZ-a Milijan Vaso Brkić morat će, da bi diplomu ponovno stekao na zakonit način, ne samo napisati novi diplomski rad nego i ponovno upisati visoku školu, dakle – polagati prijemni ispit, a možda čak, ako se naknadno u proceduri tako utvrdi, i prije toga položiti državnu maturu! Kad je prije nekoliko dana objavljeno da je Brkić ostao bez diplome zbog plagiranja, iz HDZ-a su lakonski poručili da nema problema, da će Brkić samo ponovno napisati diplomski rad, koji je i bio sporan, i to o – riječkim Tržnicama. 



Milijan Vaso Brkić u velikom je problemu, iako zbog plagiranja neće kazneno odgovarati, jer to zakoni ne predviđaju. Pitanje je i hoće li morati vratiti novac koji je stekao temeljem rada s nevažećom diplomom, no neće mu tako lako kao što je mislio poći za rukom steći ispravnu diplomu. Koliko god se HDZ-ovci trudili, stoga riječke Tržnice i dalje ostaju na čekanju kao tema znanstvenog istraživanja.





   No, čini se da neće biti tako jednostavno. Prema tumačenju pravnika akademske zajednice i nadležnog ministarstva Visoka policijska škola, slijedom odredbi Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, »mora oduzeti akademski ili stručni naziv osobi za koju se utvrdi da je plagirala, a potom samostalno odrediti daljnji postupak temeljem kojega će osobe koje su plagirale završne radove ostvariti pravo na ponovno stjecanje oduzetog akademskog ili stručnog naziva, odnosno akademskog stupnja, a pritom osobe koje više nemaju status studenata, jer su završile studij, imaju mogućnost završetka samo ukoliko bi ponovno upisale studij, a eventualno uz mogućnost da im se već položeni ispiti priznaju kao valjani, uz uvjete koje propiše visoko učilište, o čemu opet odlučuje visoko učilište«. 


   Dakle, u prijevodu, Visoka policijska škola vjerojatno će, ako Brkić podnese bilo kakav zahtjev, morati glavnog tajnika HDZ-a uputiti da ponovno upiše istu školu – što znači, i položi prijemni ispit. Od državne mature, pak, može ga spasiti samo činjenica da Visoka policijska škola nije u sustavu visokoškolskih ustanova pod MZOS-om, a u svima njima se prije prijemnog ispita mora imati važeća potvrda o položenoj državnoj maturi. Ukoliko VPŠ uđe u sustav MZOS-a kako bi se osiguralo vanjsko vrednovanje i spriječilo »kompiliranje a’la Vaso« onda će Brkić ipak prvo morati položiti državnu maturu jer je to preduvjet upisa na sve javne visokoškolske ustanove u Hrvatskoj. S druge strane, Visoka policijska škola upravo i jest van sustava MZOS-a jer je namijenjena isključivo za zaposlene u policiji, što Brkić više nije, tako da je uopće pitanje da li će njemu i dozvoliti i ponovni upis.