Još se ne zna točan postotak dionica za branitelje

Braniteljski fond će rado prihvatiti dionice HAC-ONC-a

Jagoda Marić

Član upravnog odbora Braniteljskog fonda Josip Klemm se dvoumi, te ističe da će prije očitovanja razgovarati s braniteljima koji rade u HAC-u i sa šefom sindikata Mijatom Stanićem, kako bi doznao njihov stav, jer ne želi da bilo koja odluka bude kamen spoticanja među braniteljima i radnicima HAC-a

ZAGREB » Braniteljski fond na kraju bi ipak mogao dobiti samo tri posto dionica HAC-ONC-a, umjesto sedam posto koliko im je dosad dodjeljivano pri privatizaciji javnih poduzeća. Iako će se točan postotak znati sljedeći tjedan kad zakon ide u javnu raspravu, a u Vladinim koordinacijama se razgovaralo o paketu dionica od dva do sedam posto, naši sugovornici ističu da zasad najbolje argumente imaju oni koji se zalažu za dodjelu tri posto dionica Braniteljskom fondu.  

Predizborna priča




No, s obzirom na predizbornu godinu i ne baš najsjajnije odnose sa šefovima braniteljskih udruga nije isključeno da Vlada donese političku odluku kojom će taj postotak na kraju povećati na sedam posto. 



Država je Braniteljskom fondu dodjeljivala i određeni broj dionica u ACI-ja i Privredne banke Zagreb na što je bila obvezna svaki put kad su u Fond ulazili novi udjeličari, kako bi pojedinačna vrijednost imovine koja pokriva svaki pojedini udio bila ista kao i na početku. Tako trenutačno više od tisuću branitelja čeka za upis svojih udjela i to već nekoliko godina jer Vlada nije Fondu prenijela imovinu koja bi povećala vrijednost Fonda na osnovi čega bi i oni stekli udjele.





  Već odavno članovi upravnog odbora Braniteljskog fonda tražili su da Vlada ponovno počne dodjeljivati dionice Braniteljskom fondu jer njegova imovina se polako topi kako branitelji prodaju svoje udjele. Krajem prošle godine svoje je udjele u tom fondu još uvijek »čuvalo« oko 250 tisuća branitelja, što znači da se polovica ipak odlučila na prodaju, s time da je vrijednost njihovih udjela preko 60 posto jer su očito prodavali oni s većim udjelima. 


  Josip Klemm, član upravnog odbora Fonda kaže da mu je teško komentirati Vladine namjere prije nego što vidi prijedlog, ali ističe da će prije bilo kakvog očitovanja razgovarati s braniteljima koji rade u HAC-u i sa šefom sindikata Mijatom Stanićem, kako bi doznao njihov stav, jer ne želi da bilo koja odluka bude kamen spoticanja među braniteljima i radnicima HAC-a. Uz to Klemm podsjeća da je Vlada u slučaju privatizacije Croatia osiguranja propustila braniteljima dodijeliti sedam posto dionica te tvrtke. 


  HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik saborskog odbora za ratne veterane Josip Đakić koji je i predsjednik HVIDRA-e ističe također da pozdravlja svaku dodjelu dionica Braniteljskom fondu kako bi njegova imovina rasla a time i novac za stipendiranje braniteljske djece ili pomoć braniteljima, no sumnja da je Vladina odluka predizborno motivirana. 


  – U svakom poduzeću koje se privatizira svaka bi dobronamjerna Vlada izdvojila sedam posto za Braniteljski fond kako bi on rastao i kako se ne bi ugasio, a ova je Vlada propustila dati Fondu sedam posto dionica Croatia osiguranja, pa je očito da je ovo predizborni trik, ali pozdravljam svaku dodjelu dionica Braniteljskom fondu, kaže Đakić.  

Može ili ne mora


Predsjednik uprave društva koje upravlja Braniteljskim fondom Josip Glavaš kazao nam je da pozdravlja bilo kakvu namjeru Vlade da Fondu dodijeli dionice i tako ojača njegovu imovinu, čime se povećavaju i sredstva koja se izdvajaju za stipendiranje djece branitelja i pomoć socijalno ugroženim braniteljima. 


  Na pitanje hoće li branitelji dobiti dionice HAC-ONC-a ministar branitelja Predrag Matić ustvrdio je da je u Zakonu o privatizaciji pisalo da će Vlada braniteljima dati do sedam posto dionica prilikom privatizacije poduzeća u pretežitom ili potpunom vlasništvu, ali da je izmjenama iz 2010. godine to pretvoreno u »može dati«, ali da tada nitko nije postavio šator pred Ministarstvom branitelja ili drugdje. 


  – Kada se za nešto kaže »može« onda se to baš i ne mora. Sada zajedno s premijerom Milanovićem radim na tome da se makne ta riječ »može« i da se braniteljima, najviše za potrebe Fonda za stipendiranje i Zaklade hrvatskih branitelja, vrati taj dio. Također i da se od malo onoga što je preostalo za privatizaciju od državnih poduzeća braniteljima vrati određeni postotak i dade im se da određeni broj dionica, kazao je Matić. 


  Inače, imovina Fonda krajem prošle godine bila je oko 850 milijuna kuna i u najvećem dijelu njezina vrijednost ovisi o kretanju dionica HT-a. Ako Fond dobije novi paket značit će to određenu vrijednost i za one koji su prodali svoje udjele, ali su prema zakonu i dalje član Fonda, pa se tako svaka novostečena imovina dijeli i na njih.