Zatvorenik nositelj svih izbornih lista HDSSB-a

Branimir Glavaš ide na parlamentarne izbore

Dražen Ciglenečki

Glavaš ima zakonsko pravo istaknuti kandidaturu, ali neće moći konzumirati zastupnički mandat jer je osuđen na više od pet godina zatvora



ZAGREB – Branimir Glavaš, koji u mostarskom zatvoru služi osmogodišnju kaznu za ratni zločin, bit će nositelj svih izbornih lista njegovog HDSSB-a na predstojećim parlamentarnim izborima. Pritom je Glavaševa namjera da se i kandidira i to u četvrtoj izbornoj jedinici koja pokriva Osječko-baranjsku županiju koja je, inače, najjače uporište HDSSB-a.


– Razgovarali smo s njim dulje vrijeme i uspjeli ga nagovoriti da izađe na izbore. Na sjednici Glavnog odbora HDSSB-a u nedjelju bit će potvrđeno da će Glavaš biti nositelj naših lista, kazao nam je visoki dužnosnik te stranke.


Glavaš ima zakonsko pravo istaknuti kandidaturu, ali neće moći konzumirati zastupnički mandat jer je osuđen na više od pet godina zatvora




Međutim, da bi se kandidirao, Glavašu su nužni hrvatski osobni dokumenti, osobna iskaznica ili putovnica, koje on trenutačno nema. I to je jedan od razloga zbog kojih je prije dva mjeseca u Generalnom konzulatu RH u Mostaru predao zahtjev za izdavanje putovnice.


To pitanje još nije riješeno, a HDSSB je optužio vladajući HDZ da opstruira taj postupak.


– Izgleda da su u HDZ-u nanjušili da će se Glavaš pojaviti na izborima i zato otežu s izdavanjem putovnice, smatra naš sugovornik. Iz Ministarstva unutarnjih poslova su u četvrtak pojasnili da im je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija dostavilo Glavašev zahtjev, a da oni sada razmatraju ima li pravnih prepreka za izdavanje putovnice.


Zakon, naime, propisuje da je nekome moguće odbiti izdavanje putne isprave i vize, među ostalim, ako se opravdano sumnja da će ta osoba, zahvaljujući tom dokumentu, mogla izbjeći »nazočnosti u kaznenom postupku ili izvršenje presude kojom mu je izrečena kazna zatvora u trajanju dužem od tri mjeseca«, a institucije se mogu pozvati i na nacionalnu sigurnost te zaštitu javnog poretka.