Mostarski zatvorenik nositelj lista HDSSB-a u četvrtoj i petoj izbornoj jedinici

Branimir Glavaš: Bestijalno me se politički progoni, a ja sam unatoč tome ostao politički živ

Dražen Ciglenečki

Mene se već više godina kriminalizira, a ipak sam zadržao političku i prijateljsku potporu suradnika. To je dosad neviđeno u hrvatskoj politici



Na predstojećim parlamentarnim izborima natjecat će se i jedan sasvim poseban kandidat. Premda se Branimir Glavaš nalazi u mostarskom zatvoru, gdje služi osmogodišnju kaznu zbog počinjenja ratnog zločina, Glavni odbor njegovog HDSSB-a u nedjelju ga je unatoč tome, jer za to nema ni zakonskih prepreka, odredio za nositelja lista u obje jedinice u kojima će izaći na izbore, četvrtoj i petoj. Tim smo povodom napravili s Glavašem intervju.


– Ovo je poruka da me se HDSSB nije odrekao i da je stranka u kontinuitetu s našim temeljnim programskim polazištima. Zbog okolnosti u kojima se trenutačno nalazim, ova odluka predstavlja za mene veliku moralnu potporu i iznimno priznanje. Mene se već više godina kriminalizira, a ipak sam zadržao političku i prijateljsku potporu suradnika. To je dosad neviđeno u hrvatskoj politici. Bez lažne skromnosti, bestijalno me se politički progoni, a ja sam unatoč tome ostao politički živ, to osim mene nikome u Hrvatskoj nije uspjelo.


   Hoćete li biti i kandidat, a ne samo nositelj listi?




   – Nismo još razgovarali o kandidatima, o tome će predsjedništvo HDSSB-a raspravljati na idućoj sjednici, 30. listopada u Mostaru. Dakle, iznošenje bilo kojih imena zasad je samo nagađanje. Naravno, kad je o mojoj kandidaturi riječ, velika je nepoznanica hoće li mi vlasti u Zagrebu izdati putovnicu.


   Mislite da se zbog izbora odugovlači s izdavanjem vaše putovnice?


   – Apsolutno. Kad je ljetos istekla trajnost mojih dokumenata, prvo sam zatražio od osječke policije da mi izdaju osobnu iskaznicu, ali odgovorili su mi da ne mogu jer su za to potrebni otisci prstiju. Uputili su me da se obratim hrvatskom Generalnom konzulatu u Mostaru da mi i bez osobne iskaznice izdaju putovnicu. Tada uopće nisam razmišljao o izborima nego su mi dokumenti bili nužni radi reguliranja mojih svakodnevnih životnih potreba i nastupanja pred BiH institucijama. Problem je nastao kad su u HDZ-u shvatili da bih ja dokumente mogao iskoristiti i za sudjelovanje na izborima, a njima to nikako ne bi odgovaralo.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u ponedjeljak, 24. listopada 2011.