Velika »mobilizacija« glasača u Makedoniji

Bošnjaci ostali bez zastupnika: U Saboru prvi put predstavnik albanske manjine

Dražen Ciglenečki

 To je za nas iznimno velika stvar, a Ermini Lekaj Prljaskaj i meni interesi su zajednički, kazo nam je Idris Sulejmani 



ZAGREB   Prvi put u samostalnoj Hrvatskoj jedan će pripadnik albanske nacionalne manjine biti zastupnik u Saboru. Ali, još se ne zna hoće li to biti Ermina Lekaj Prljaskaj ili Idris Sulejmani, koji za njom zaostaje samo tri glasa. Budući da je razlika tako mala, ponavljanje glasovanja na sedam biračkih mjesta moglo bi promijeniti rezultat. Tome se nada Sulejmani.


– Mislim da ću na koncu ipak ja pobijediti i da mi neće nedostajati glasovi koje mi je »uzeo« treći albanski kandidat Jonuz Aliti, rekao nam je jučer Sulejmani, kojem je puno glasova stiglo iz Makedonije gdje se za izbore registriralo šestotinjak Albanaca s hrvatskim državljanstvom.  No, Sulejmani ističe da neće biti nezadovoljan niti ako ne uđe u Sabor. 


– Zapravo mi je svejedno, glavno je da će napokon i jedan Albanac biti saborski zastupnik. To je za nas iznimno velika stvar, a gospođi Ermini Lekaj Prljaskaj i meni interesi su zajednički, naglašava. 




Slično razmišlja i njegova protukandidatkinja, s tim da je ona uvjerena da će imati više glasova i nakon ponavljanja izbora na sedam biračkih mjesta. Ermina Lekaj Prljaskaj je članica HNS-a, ali tvrdi da to ne znači automatski da će biti u njihovom zastupničkom klubu.


– Činjenica je da sam članica HNS-a, ali nisam aktivna. Ne bih ništa prejudicirala, tek moram odlučiti hoću li biti u Klubu zastupnika HNS-a, rekla nam je Ermina Lekaj Prljaskaj.


Na izborima prije četiri godine nedostajalo joj je 75 glasova da bi osvojila mandat. Tada je pobjedu odnio Bošnjak Nedžad Hodžić. Bošnjaci, koji u toj jedinici biraju zastupnika zajedno s Albancima, Crnogorcima, Slovencima i Makedoncima, uvijek su bili nadmoćni. Od četiri prvoplasirana kandidata na prošlim izborima trojica su bili Bošnjaci i ukupno su dobili skoro 3.700 glasova, a sam Hodžić 1.628. Međutim,  u  nedjelju su Bošnjaci imali dvojicu među prva četiri kandidata i zajedno osvojili samo 1.466 glasova, a Hodžić 755. Dakle, odaziv Bošnjaka bio je na ovim izborima puno slabiji nego 2011. Jedino je racionalno objašnjenje da su, u odnosu na 2011., prekjučer u većem broju glasovali za opću, a ne manjinsku listu. Isti je slučaj  i s pripadnicima srpske  manjine.